A törvény nem elég – Fiatalkori alkoholizmus

Kamaszok, akik alkoholba fojtják bánatukat, vagy ezzel ünneplik örömeiket. Mit tehet a szülő?

Már nem söpörhetjük a témát a szőnyeg alá, ugyanis létező és súlyosbodó problémáról van szó. A törvény nem elég ahhoz, hogy ebből a hógolyóból ne váljon lavina. Mivel az a kamasz, aki alkohollal oltaná szomját, megtalálja a megoldást erre. Épp itt az ideje, hogy sorra vegyük, milyen lehetőségek vannak a fiatalok mértéktelen alkoholfogyasztásának megállítására.

Az oktatás

Mielőbb tudatosítani kell a kamaszokban, hogy milyen pusztítást tud végezni a szervezetben az alkohol. Ennek a folyamatnak az alapját -azokat az elveket és gondolkodási módot, melyek helyes irányba terelik a fiatalt -, a szülői háznál kell megkapniuk. A második lépcsőfokot jelenti az oktatás. Éppen ezért az iskolai tanítás keretén belül meg kell teremteni a módot arra, hogy a tinik megértsék, milyen problémával kerülhetnek szembe.

Fokról fokra

Annak ellenére, hogy a fiatal tisztában van a rendszeres alkoholfogyasztás következményével, nem tekint úgy magára, mint lehetséges áldozatra.

baratno4

A legnehezebb feladat annak tudatosítása, hogy az alkalmankénti alkoholfogyasztás észrevétlenül függőséget okoz. Az átbulizott hétvégi éjszakák az alkohol mámorában olyan tapasztalat mellyel minden kamasz találkozik.

A különbség csupán annyi, hogy közülük néhányan rövid időn belül el sem fogja tudni képzelni a partykat ivás nélkül, majd hamarosan sem a hétvégéket, sem egy laza délutánt.

Mit tehet a szülő?

A túlzott tiltás ellentétes viselkedést vált ki. Ha a szülő úgy látja jónak, idősebb korban, a 17-18 éves kamasz koccinthasson egy pohár itallak akárcsak egy felnőtt, a családi ünnepek alkalmával. Ha azonos félként kezelik, nem lesz szüksége, hogy az alkohollal adjon hangot önállóságának. Ha mégis eltévedne a felnőtté válás labilis útján, tudni fogja, hogy a szüleihez bátran fordulhat.

shutterstock_626759801

Aktív tevékenység

A rendszeres sport és a tevékenyen eltöltött hétköznapok hozzászoktatják a kamaszt az aktív pihenés öröméhez. Ráadásul csapatsportok esetében olyan baráti társaság körébe kerül, mely várhatóan jó hatással lesz rá, így nem céltalan délutáni sörözés felé, hanem pozitív irányba terelik.

Biztos támasz

Bizonyos esetekben nem a túl sok szabadidő, hanem lelki zavarok és családi problémák vezetnek el a fiatalkori alkoholizmusig. Az alkoholtól mámoros állapot segít kikapcsolni a folyton zakatoló, zavarodott agyat és érzelmeket. Erre a rövidzárlatra még az utána következő másnaposság ellenére is egyre gyakrabban vágyik a kamasz. Saját világába visszahúzódva, egyre gyakrabban jelent társaságot ez üveg ital a valódi barátok és segítség helyett. Ha ez bekövetkezik, a kamasz környezetének  észlelni kell a viselkedésváltozás jeleit és mielőbb szakorvos segítségét kell kérnie.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.