A tinédzserek szociális fóbiái!

Az amerikai tinédzserek szociális félénksége nem egyszerűen a pszichológusok által túlzottnak ítélt szorongás – derült ki egy új kutatásból.

A szociális fóbiában, vagy más néven szociális szorongásban szenvedők magas fokú zavartságot és félelmet tükrözhetnek. A betegeket intenzív és folyamatos rettegés jellemzi: attól tartanak, hogy mások figyelik és elítélik őket, vagy, hogy a saját tetteik miatt megalázó helyzetbe kerülnek. Ez az állapot gyakran fizikai tünetekkel is jár, mint például az elpirulás, izzadás és a hányinger.

Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy a pszichiáterek azért túlozzák el ennek jelentőségét, hogy a gyógyszergyártók a fiatalok szélesebb körében értékesíthessék a különböző tablettáikat. Az amerikai Mentális Egészség Nemzeti Intézetének kutatói ezért egy országos felmérés keretében közel 10 ezer, 13 és 18 év közötti tinédzsert vizsgáltak meg. A vizsgált tiniknek csupán fele állította, hogy félénknek tartja magát, de ennek a csoportnak is csak a 12 százaléka vallotta be, hogy volt már a szociális fóbia állapotában.

00uufjwb4

A kutatók szerint ezért a szociális fóbia egyes esetekben független lehet a félénkségtől, vagyis a kettő nem feltétlenül kapcsolódik össze. Az ilyen fóbiás fiataloknál egyébként magas iskolai és családi értékvesztést tapasztaltak, habár a tanulmányaik nem voltak rosszabbak. "Az eredmények azt mutatják, hogy a szociális fóbia nem egyszerűen félénkség, amire indokolatlanul írnak fel gyógyszereket. Ráadásul csak a fiatalok kis százalékát érinti, és nem feltétlenül azokat, akik félénknek tartják magukat. Emellett nagy a valószínűsége annak, hogy más mentális betegségek is kialakulnak náluk, ezért a gyógyszerezésük semmiképpen sem indokolatlan" – nyilatkozták a kutatók az intézet sajtóközleményében.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.