A fogamzásgátló és a káros szenvedélyek kombinációja

Befolyásolja az alkohol a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát? Ezt a kérdést eddig – meglepő módon – kevesen tanulmányozták.

Amit tudunk
Alkoholfogyasztást követően a tabletta nem befolyásolja a vérünkben levő alkohol szintjét. Nem kell tehát attól tartani, hogy ha megiszunk egy sört és emellett tablettát is szedünk, a hatás a tabletta miatt kifejezettebb lesz. A valóságban éppen a fordítottja történik: a tabletta kissé javítja az alkoholtoleranciát és gyengíti a reakcióidőre kifejtett kedvezőtlen hatást.

Dohányzás és fogamzásgátlás
Sajnos igen sok olyan hölgy dohányzik, aki egyúttal tablettát is szed. Ez a jelenség a tizenévesek között különösen gyakori. Egy dániai felmérés szerint a 16-20 éves lányok 47 százaléka szed tablettát, és ezek majdnem fele egyúttal dohányos is. Pedig ma már kétség sem fér hozzá, hogy a dohányzás és a tablettaszedés igen veszélyes kombináció, amely fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A kockázat különösen nagy, ha idősebb nőkről van szó, valamint befolyásolja a naponta elszívott cigaretták mennyisége és a tabletta hormontartalma is.

dohanyzas1

A nikotin érösszehúzó hatással rendelkezik, megnöveli a vér koleszterinszintjét, így elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. Az érelmeszesedéssel szemben védő hatású, magas denzitású koleszterin szintje csökken a dohányzás hatására. A vér sűrűbb, viszkózusabb lesz, a véralvadékonyság fokozódik.  A tabletta és a dohányzás együttes hatására vérnyomás emelkedés is kialakulhat. Ezek a káros mellékhatások életkori függőséget is mutatnak: különösen magas a 35 év feletti erős dohányosok kockázata. A magasabb tüszőhormon (ösztrogén) tartalmú tabletták, illetve a régebbi típusú sárgatesthormont (progesztagént) tartalmazó tabletták szedése esetén a szív-, érrendszeri mellékhatások előfordulása szintén gyakoribb.

Ha több gyógyszert szedünk egyszerre

Számos gyógyszer együttes alkalmazása csökkentheti a fogamzásgátló tabletták hatását. A kombinált fogamzásgátló tabletták két hatóanyaga – a tüszőhormon és a sárgatesthormon – a májban bomlik le, miután hatását kifejtette. Lebontásuk folyamatát enzimeknek nevezett fehérjetermészetű anyagok segítik elő. Bizonyos gyógyszerek hatóanyagai fokozhatják a lebontó enzimek termelődését, illetve aktivitását a májban, így a tabletta hatóanyagai gyorsabban kikerülnek a szervezetből. Antibiotikumok tartós szedése során pedig a hormonok felszívódása szenvedhet zavart.

gyogyszerek2

A gyógyszerkölcsönhatás következtében csökkenhet a tabletta fogamzásgátló megbízhatósága. Első figyelmeztető jel lehet, ha más gyógyszer és a tabletta együttes szedése során közti vérzés lép fel, amely régebben nem jelentkezett. Külön felhívjuk a figyelmed, hogy fiatal, cukorbeteg nők esetén, akik tablettát szednek, megváltozhat a napi inzulinszükséglet, illetve a betegség kezelésére használt egyéb gyógyszerek szükséges adagja. Ilyen betegeknél a tablettaszedés során nagyon fontos a szoros orvosi ellenőrzés.

Forrás: