Sisak segíthet a deformált koponyájú gyermekeken

A plagiocephaly egy, gyermekeknél előforduló rendellenesség, ami lapított koponyát jelent. Kezeléséhez sisakot szoktak javasolni, melyet orvos írhat fel.

A furcsa, bukósisakhoz hasonlítható fejfedőt hordó gyerekek nem különösen ragaszkodnak ugyanahhoz a tökfödőhöz: rendellenesség miatt viselik. A plagiocephaly deformált koponyát jelent, a gyermek koponyája lapított a normális formájúhoz képest, amely kisbabáknál gyakori.

Idővel javul az állapot, ha megfelelő orvosi kezelést is kap a gyermek. Az orvosok általában javasolják a plagiocephaly sisak viselését, ha a megelőző kezelés nem mutat javulást. A babának meghatározott ideig kell hordania a sisakot, ez segít, hogy a koponya normális formájúvá váljon.

Mi vezethet ehhez az állapothoz?

Mielőtt a sisak viselésének részleteire térnénk, fontos megérteni, hogyan alakulhat ki ez a rendellenesség. A gyermek koponyája még lágy, izmai idővel fejlődnek, ahogyan a baba nő. A plagiocephaly kialakulhat magzatként is, de az is megtörténhet, hogy a csecsemő születése után, valamilyen külső körülmény, tényező hatására lesz ilyen a koponya.

szoptata1

A leggyakoribb okok, melyek a plagiocephaly-hoz vezetnek: helyhiány a méhben, miközben a baba ugyanabban a helyzetben ragad. Ez előfordulhat, ha ikreket vár az anya, netán hármasikreket. A kis medenceméret, de a hibás formájú méh miatt is megtörténhet.

A baba nyakizom-feszülése szintén vezethet ide, amely miatt a fejét nehezen tudja mozdítani, azaz, ugyanabban a pozícióban marad a fej hosszú ideig. A koraszülés ugyancsak okozhatja a plagiocephaly-t. A hosszú ideig háton alvás, az autós ülés helytelen használata, a rossz ülések szintén vezethetnek a rendellenességhez.

A szülők általában kétségbeesnek a probléma láttán, de tudni kell, hogy a plagiocephaly kialakulása nem csak megelőzhető, hanem kezelhető is. A megelőzéshez tartozik, ha például nem hagyjuk hosszú időn át háton feküdni a babát, és ébren is olyan pozícióban tartjuk, hogy a fej deformálódása ne fordulhasson elő. Műtétre igen ritka esetben van szükség.

A plagiocephaly sisak

Amennyiben a koponya állapota idővel nem javul, a megelőző intézkedések, illetve egyéb kezelések nem bizonyultak hasznosnak, az orvosok plagiocephaly sisak viselését javasolhatják. A sisakot egy bizonyos időn keresztül kell a gyermeknek hordania, ahogyan az orvos előírja.

baba82

Kezdetben kevés ideig kell viselnie a kicsinek, később hosszabb ideig is a fején tarthatja (akár 23 óra hosszán át is). A sisak segít a koponya formájának normálissá alakításában és további megfelelő fejlődésében is. A kezdeti időszak a sisak viselésében nem könnyű; talán mondani sem kell, a gyermek nehezen szokja meg, ahogyan a szülő is, hogy egy viszonylag nehéz tárgyat kell a fején hordania.

Aligha fog hirtelen alkalmazkodni hozzá. Érdemes az anyának és az apának olyan sisakot választani – akár a gyermek közreműködésével – amely valószínűleg tetszeni fog neki külsőre, és jobban rávehető lesz a viselésére. A plagiocephaly-sisakokat ma már különféle dizájnnal tervezik, és sokat számít, hogy vonzó-e a külseje a gyermek számára.

Sokféle külalakú, mintázatú, színű bukósisakból lehet választani. Egyszerű sisakot válasszunk, de a színe lehet élénk, például zöld, rózsaszín, kék. Dekorálni is lehet, tehát akár a gyermek kedvenc mesefiguráinak matricái is szerepelhetnek rajta.

Virágokat, angyalkákat, csillagokat is festhetünk rá. Ezekkel a technikákkal megszerettethetjük a kisgyermekkel a sisakot. Dekoráljuk ki vele együtt! A cél az, hogy szépnek találja, és szívesebben viselje. A sisak viselését illetően természetesen tartsuk be az orvos utasításait és az óvintézkedéseket is!

Legyünk benne biztosak, hogy az kényelmes a gyermek számára, a füle és a feje is megfelelően áll benne, nem sérti-e a baba bőrét a sisak, nincsenek-e kiütései, nem jelentkeznek-e hólyagok, és így tovább. Ha valami furcsát észlelünk, konzultáljunk az orvossal!

A bukósisak viselése miatt a baba feje gyakrabban izzad, ez irritálhatja őt, ezért naponta mossuk meg a haját, és a sisakot is tisztítsuk gyakran. Végül egy fontos dolog: a gyermek kezelését mielőbb érdemes elkezdeni, hiszen minél korábban kezdjük, annál lágyabbak, rugalmasabbak a csontok, és hamarabb következik be a javulás! Később sokkal nehezebb javítani a helyzeten, ráadásul egy kisgyermeknél a sisak viselése sem annyira zavaró.

Forrás: