Mit kell tudnod a fogzásról?

6 hónapos kor körül bújnak ki a baba első tejfogai, s kb. 2 és fél éves korra mind a 20 fog előbújik. A fogak megjelenési időpontja széles határok között változik, néha már az újszülött metszőfoggal születik, másrészt sok egészséges csecsemőnél csak 10 hónapos korban bújnak ki az első fogak. Olyan is előfordul, hogy egy éves korban jön az első metszőfog, noha a baba teljesen egészséges és a későbbi megfigyelések szerint a maradandó fogak is jól fejlettek és egészségesek lesznek. A fogzási időpontok variációinak általában nincs nagyobb klinikai jelentősége.

Az első fogzás menete, a tejfogak megjelenési sorrendjében:

6. hó: két alsó középső metsző

8-12. hó között: két felső középső metsző

10-12. hó között: két felső szélső metsző

13-14. hó között: két alsó szélső metsző

15-16. hó között: négy első zápfog

20-24. hó között: négy szemfog

36. hó: négy hátsó zápfog

A tejfogak áttörésekor kisebb panaszok: nyűgösség, nyálzás, étvágytalanság, hígabb széklet fordulhatnak elő, de nincs szó – mint ahogy azt közhit tartja-  “fogfrász betegségről”. Szokás az első 2-3 évben minden lázas vagy hasmenéses betegséget a fog kijövésére visszavezetni. Elterjedt orvosi vélemény, hogy lázas betegségek siettetik a fog kijövetelét. Ha magasabb láz jelentkezik, forduljunk orvoshoz, ne próbáljuk a fogzással magyarázni.

A fog két részből áll a koronából és a gyökérből. Az első évben kálciumra és egyéb ásványi sókra van szükség a fogzománc megerősödéséhez. A kisbabának ugyan szüksége van szénhidrátra, ám a túl sok egyszerű cukrot tartalmazó ételek felgyorsítják a savképződést és ez által közvetetten pusztítják a fogakat.Két étkezés közötti időben káros a cukor adása.A lassan fogyasztott cukrozott italok (néha a cukros folyadékot tartalmazó cumisüveg ki sem kerül a baba szájából) magasan tartják a szájban a cukorszintet, ami azt jelenti, hogy a kálciumnak és foszfátnak kevesebb ideje van a regenerálódásra.

Fogak tisztítása

Ahogy a fogak előbújnak, szükség van a tisztításra. Ujjunkra tett puha ruhával tisztítsuk a kibújt fogat addig, amíg a baba alkalmas lesz a fogkefére nyomott fogkrémmel való fogmosásra és így a lepedék eltávolítására.

A gyógyszeres megelőzés

Gondoskodni kell a szükséges fluor mennyiség biztosításáról. A fluor bevitelének lényege a jobb fogazat elérése, ill. a fogak épségének megőrzése. A fluor alkalmazása már több évtizedes múltra tekint vissza, hazai gyakorlatban évekig kötelező volt a 90-es években a gyermekeknek a fluor bevitel a gyermekeknek Dentocar formájában.

Külföldi készítmény a Zymafluor, amelyet ma is használunk. Kb 15 évvel ezelőtt is megoszlottak a vélemények a tabletta adása tekintetében, úgy a gyermekorvosok mint a fogorvosok között. Volt és jelenleg is van, aki már a terhes anyáknak is javasolja a tabletta szedését. Ma már nagyon jó fluor tartalmú fogkrémek állnak rendelkezésre.

Forrás: