Miért fontos már az első lépésektől az egészséges gyerekcipő?

Milyen a jó gyermekcipő?

Fontos szülőként tisztában lennünk azzal, hogy már az első lépések megtételétől kiemelten fontos, mit húzunk a pici lábára. Az izmok, inak fejlődése és a csontok elrendeződése a kisgyerekek talpra állás után indul meg igazán, a fejlődés szabadságának biztosítása pedig kiemelkedő fontosságú. A megfelelően kialakított gyerekcipő pedig pontosan ezt a szabadságot biztosítja, mindemellett ha a kezdetektől fogva egészséges cipő van gyermekünk lábán, jó eséllyel megelőzhetjük a láb különböző deformációjának kialakulását. Elsődleges szempont, hogy védje a gyerek lábát a külső behatásoktól, de legyen kellő mozgási lehetősége a cipőben. A gyermekcipőkkel támasztott legfőbb alapelv, hogy a láb normális fejlődését, alakulását, az izomzat megerősödését biztosítsa. A cipő takarja a gyermekláb külső és belső oldalát. Körülöleli és stabilizálja a lábtő csontokat, tartja a bokát.

Cikk_elejere1

Tudjuk-e, hogy mit okozhat egy rosszul megválasztott, rossz kialakítású, gyenge minőségű gyerekcipő?

Az újszülöttek 98%-ának a lába teljesen egészséges. A későbbi elváltozások, mint a bokasüllyedés, a dongatalp, lúdtalp, mind a nem megfelelő cipők és/vagy az izmok gyengesége miatt alakulnak ki.

Egy rosszul megválasztott cipő deformitásokat okozhat, ha nem rendelkezik kéreggel, akkor nem tartja a bokát, így a szalagok megnyúlhatnak és a bokát nem tartja az optimális helyzetében.

Ugyanakkor a megfelelő gyermekcipő kiválasztásának rendkívül fontos szempontja kell, hogy legyen a gyártás során alkalmazott alapanyagok minősége. Tehát figyeljünk arra, hogy

–   természetes anyagokból készült kiscipőt válasszunk, melyeket természetes, valódi bőrök és textilek alkotják. Ezek teszik levetővé, hogy a láb szellőzése megfelelő legyen, ne izzadjon be a gyerek lába a cipőbe, mint a műbőrnél és a műanyagoknál.

–   a talp anyaga hajlékony legyen azért, hogy elősegítse a lábujjak kaparó mozgását és a gyors tipegést.

–   a lábbal érintkező részeken nagyon puha természetes bőr bélés kerüljön, ami elősegíti a láb levegőzését, növelve a gyermek komfort érzetét.

Cikk_elejere2

Melyek azok a problémák, amelyek speciális, azaz SUPINÁLT lábbeli viselését indokolják?

Bedolo_boka

Bedőlő boka képe

Ha a láb izmainak fejlődése valamilyen oknál fogva nem tud lépést tartani a gyermek növekedésével (magasságának, testsúlyának növekedésével) vagy ha a bokaszalagok gyengék, akkor a sarkak elkezdenek befelé dőlni, a gyerek a testsúlyát sarkai belső részére helyezi. A bokák egymás felé borulnak. (a lábszár és a sarokcsont nem egymás tengelyében helyezkedik el)

Ebben az esetben mindenképp célszerű egy ortopéd orvost felkeresni, aki a későbbi problémák megelőzésére javasolhatja a supinált cipő hordásának megkezdését. Ezek a deformitások az esetek döntő többségében kisgyermekkorban megfelelő lábbeli használatával korrigálhatóak. Ezt a korrekciót segíti a speciális gyerekcipő választása.

A supináló, kifelé döntött sarkú cipő korrigálja a boka bedőlését, annak ellensúlyozását, utókezelését szolgálja. Segíti a lábboltozat kialakulását, a gyengült talpizmokat (melyek feladata a boltozat fenntartása) aktív működésre serkenti.

Mivel támogathatjuk az egészséges fejlődést?

A megfelelő cipő viselésén kívül, ne feledkezzünk meg arról, hogy az egészséges fejlődéshez ajánlott a minél több mezítláb járás, fű, homok, kavics felületeken. Ugyanis ez fejleszti a lábizmokat, illetve támogatja a láb csontrendszerének fejlődését.

Játékos formában mi is hozzájárulhatunk gyermekünk lábának egészséges fejlődéséhez napi 10-15 perc lábtornával. (sarkon járás, törpe járás, „mackó járás”, …)

Tehát kedves Anyukák, itt a jó idő, húzzuk le a pici cipőket és engedjük, hogy csemeténk mezítláb szaladgáljon. Ne feledjék, hogy nagyban az Önök döntésén múlik, hogy gyermeküknek felnőtt korára lesznek-e lábegészségügyi problémái. 

Supinalt_szanda_cikk_vegere_kiemelesbe

A hazai Szamos Kft., a Szamos Kölyök gyerekcipők gyártója kiemelt jelentőséget tulajdonít a természetes, jó minőségű anyagok használatának és a pici lábak védelmének. Bébi kortól kezdve egészen a 40-es méretig gyártanak lábbelit, igazodva a gyerekek és a fiatalok igényeihez, ízlésvilágához. A hagyományos formatalpas cipőkön túl un. supinált cipőt is készítenek ortopéd orvosok ajánlásával.

A SUPINÁLT Szamos kölyök cipő speciális talppal rendelkezik, melynek sarka belső oldalon 4,5 mm-rel magasabb ék alakú, alátámasztja a láb sarokrészének belső oldalát.

Speciális belső formáját a sajátosan kialakított kapta határozza meg.

A SUPINÁLT Szamos kölyök cipő a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika ajánlásával alkalmas a befelé dőlő sarok és enyhe lúdtalp korrigálására, valamint befelé dőlő sarok és a térd kisebb, un. „valgus” állása esetén („X”láb) .

Ismérvei: hátul zárt, kérge kemény, a sarka belülről kifelé döntött, a sarok belső része 4,5 mm-rel magasabb a külsőnél, nincs benne betét, az orra széles.

Magyarországon már több, mint 120 üzletben lehet megvásárolni a Szamos cipőket. Az üzletek listája a www.szamoskolyok.hu oldalon megtalálható. (x)

szamoskolyok_logo

Forrás: