Gyermeki húgyhólyaggyulladás

A lányok különösen hajlamosak rá a rövid, védtelenebb húgycső miatt. Baktériumok illetve vírusok is kiválthatják a betegséget.

A gyermek az alhas középső részén érzett fájdalomra panaszkodik, gyakori vizelési ingere van, emiatt többször ürít kis mennyiségű vizeletet, és úgy érzi, mintha vizeletürítés után visszamaradna vizelet a húgyhólyagjában. Lányok különösen hajlamosak rá a rövid, védtelenebb húgycső miatt. Laborvizsgálattal a vizeletben vér, genny, esetleg fehérje is kimutatható.

A leggyakoribb kiváltó tényező az E. coli nevű székletben megtalálható baktérium, aminek különös kötődési képessége van a húgyutak nyálkahártyájához, és a húgycsövön keresztül, úgynevezett felszálló jelleggel okoz gyulladást. Időnként más baktériumok illetve vírusok is kiválthatják a betegséget.

Szülői teendő: A folyadékbevitel megnövelése annak érdekében, hogy a nagyobb mennyiségben kiválasztódó és ürített vizelet mintegy „kimossa” a kórokozókat. Jó hatású a cickafark tea fogyasztása.

gyerel4

Emellé a vizeletben jól kiválasztódó antibiotikumot kell szedni, melynek hatására körülbelül másfél napon belül már érezhetően mérséklődnek a kellemetlenségek.

A rövid húgycső miatt különösen kislányok esetében fontos, hogy megtanítsuk a helyes altesti higiénét. A WC használata után szeméremtestüket, végbélnyílásuk környékét a kislányoknak mindig a szeméremtest felől a végbélnyílás irányába kell törölni. Ellenkező esetben ugyanis pont a húgycsövük irányába törlik az esetleges kórokozókat. Nagyon fontos, hogy a gyermek rendszeresen ürítse ki hólyagját. Főleg az óvodáskorúaknál szokott jellemző lenni, hogy a nagy játékban elfelejtenek WC-re menni, és vizeletüket a kelleténél tovább tartják vissza.

Ennek azon túl, hogy a has préselésekor vizeletbecsorgást okozhat, az lesz a következménye, hogy a felszálló húgyúti fertőzésre hajlamosabbá válnak, hiszen elmarad a vizelet jótékony tisztító hatása. Hasonló problémát okoz, ha az iskoláskorúak a mellékhelységek higiéniás viszonyait ismerve nem mennek WC-re a strandokon, közintézményekben vagy főleg nyári melegben nem fogyasztanak kellő mennyiségű folyadékot.

orvos83

A székrekedés szintén hajlamosíthat alsó húgyúti fertőzésre, ezért amennyiben a gyermeknél ilyet tapasztalunk, akkor fontos annak rendezése is.

Duci kislányoknál a pisiléskor felvett ülő helyzet a combokat összetartja, ami vizelési akadályt, elégtelen hólyagürülést és következményesen visszatérő húgyhólyaggyulladást eredményezhet. Fontos, hogy vizeléskor ne szorítsák össze combjaikat! Ezek megelőzésére célszerű rávenni az ilyen gyermeket, hogy a WC-re fordítva üljön, és ekkor óhatatlanul széttárva tartja combjait.

Gyakori, hogy a szexuális életet elkezdő tini lányok visszatérő húgyhólyaggyulladással jelentkeznek. Ennek kivédése érdekében tanácsos az együttlét előtt és után hólyagjukat kiüríteni. Visszatérő hólyaggyulladás megelőzésére ajánlott vörös áfonya, tőzegáfonya tartalmú táplálék kiegészítő fogyasztása, melyről igazolt, hogy csökkenti az alsó húgyúti fertőzésre való hajlamot.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.