Ami a mamának jó, a babának is jó

Újdonsült anyaként az egyik legjobb dolog, amit magadért és a babádért tehetsz, hogy egészségesen étkezel.

Bármennyire is sürget a vágy, hogy megszabadulj a várandósság alatt felhalmozott kilóidtól, az energiában dús ételek rendszeres fogyasztása olyan állóképességgel ruház fel, amitől a legjobb anyának érezheted majd magad. Ez amiatt van, hogy ha az ember  a nap folyamán szabályos időközönként tápanyagban dús ételeket fogyaszt, akkor maximális energiaszintet tud elérni.

Szoptatós anyáknak fontos tudniuk, hogy a tej minőségét nem igen befolyásolja, hogy mit esznek. Ez azért van így, mert ha nem szerzi meg az ember a tápanyagokat az elfogyasztott ételből, a szervezet a saját raktáraiból merít. Mindenképpen fontos, viszont a kismama egészsége és a baba szempontjából, hogy egészséges ételeket tegyünk a szoptatós étrendbe.

szoptatás

Ha a következő 6 ételt rendszeresen fogyasztod szoptatós étrended részeként tested és kisbabád is hálásak lesznek érte.

Lazac

A lazac gazdag DHA T (telítetlen) zsírsavakban. Ezek a zsírsavak elősegítik a baba idegrendszerének a fejlődését. A hangulatodra is jó hatással vannak. Tanulmányok szerint jelentős a szerepük a gyermekágyi depresszió megelőzésében. Kicsi a higanytartalma más hasonló halakhoz képest, kiváló étel szoptatós mamáknak.

Alacsony zsírtartalmú tejtermékek

A joghurt, a sajt, a tej a fehérje mellett B, D vitamint tartalmaznak és az egyik legjobb kalcium források. Napi háromszor érdemes fogyasztani, hogy a saját szükségleteid is fedezd, hiszen a tejedben lévő kalcium segíti kisbabád csontnövekedését.

Sovány marhahús

Tele van vassal, ami fontos mert a vashiány csökkenti az energiaszinted. Ha szoptatsz, több fehérjére és B12 vitaminra van szükséged, mindkettő van benne.

zöldségek

Zöldlevelű zöldségek

Spenót, sóska, brokkoli. A vitamint tartalmaznak, mindegyik jelentős káciumforrás. C-vitamin is van bennük. Mindemellett a zöldszínű zöldségek szívbarát antioxidánsokat is tartalmaznak, alacsony kalóriatartalmúak és finomak.

Teljes kiőrlésű gabonapelyhek

Ha kialvatlanul ébredsz reggel, ami gyakran megtörténik, az egyik legjobb étel, amivel energiához juthatsz, a teljes kiőrlésű müzlifélék. Sok vitaminban dúsított. Keverj bele áfonyát, isteni jó!

gabona1

Víz

A folyadékhiány az egyik legnagyobb energia “vámpír”. Fogyassz vizet, tejet és gyümölcslevet elosztva a nap folyamán. A koffeint tartalmazó italokkal csak óvatosan, mert a koffein a tejben is megjelenik.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.