Mozgás nap mint nap

Minden nyolcadik gyermek súlyproblémával küzd Magyarországon. A már serdülőkorban jelentkező elhízás nem csupán az életminőséget befolyásolja hátrányosan, hanem jelentősen hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásához is.

Pedig éppen ebben,  a 10-14 év közötti korosztályban  már azzal jelentősen csökkenne a betegség rizikója, sőt kiegyensúlyozottabbnak és elégedettebbnek is éreznék magukat, ha  a gyermekek nap mint nap mozognának és figyelnének arra, miből, mennyit esznek.

Egyre több serdülőnél alakul ki 2-es típusú cukorbetegség. A gyerekek egyre kevesebbet mozgnak és egyre több cukros és szénhidrátban gazdag ételt, üdítőt fogyasztanak, ennek következtében pedig folyamatosan nő a túlsúlyos serdülők száma, amely magában hordozza a már fiatal korban kialakuló, kettestípusú cukorbetegség kockázatát.

shutterstock_12860158

Egy korábbi hazai, 660 serdülő bevonásával végzett vizsgálatból kiderült, hogy a fiatalok majdnem felénél, – összesen 285 esetben – magas a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Egy másik, szintén az adott témát kutató felmérés eredménye szerint a megkérdezett 100 gyerekből 37-nél metabolikus szindrómát állapítottak meg az orvosok. Magyarországon minden nyolcadik gyermeknek magasabb a súlya az ideálisnál.

A "Nap mint nap" program keretein belül diabetológusok, szakorvosok, népegészségügyi és testnevelési szakemberek, valamint ismert sportolók bevonásával indította el azzal a céllal, hogy nap mint nap mozgásra ösztönözze a  10-14 év közötti gyermekeket és mérhető eredményt érjen el a serdülőkorúak cukorbetegséghez kötődő rizikó csökkentésében.

contemplating the game

A kezdeményezés első szakaszában az idei tanév első két hetében az ország négy városának egy-egy általános iskolájában mérték fel egy kiválasztott, ötödikes osztály tanulóinak fizikai állóképességét, valamint táplálkozási és sportolási szokásait. A négy kiválasztott iskola mellett egy sportiskola hasonló korú diákjai is részt vettek a felmérésben, azzal a céllal, hogy pontosan megállapítható legyen, jobbak-e, és ha igen, mennyivel azoknak a serdülőknek az eredményei, akik szinte a hét valamennyi napján mozognak és kiemelten figyelnek táplálkozásukra.

A több mint 100 hazai diák bevonásával készült felmérésből számos fontos és érdekes eredmény született. Kiderült például, hogy a lányok 25, a fiúk 23 százaléka egyáltalán nem végez testmozgást az iskolai testnevelés órákon kívül és a többiek között is nagyon kevesen vannak azok, akik nap mint nap mozognak.  A gyermekek harmada hetente több mint négy alkalommal eszik chipset, édességet és sokan azok közül, akik kevesebbet mozognak, több édességet és kalóriadús ételt esznek, mint aktívabb társaik.

Forrás: