Meghízik a gyerek a főiskolán?

A gyerek felvételizik, elkerül az egyetemre, főiskolára, és elkezd gyarapodni – széltében. Mi okozza, hogy az első év pluszkilókkal indul?

A főiskolán az első évet megkezdett hölgyek átlagosan 3 kilót szednek fel az első évben – mutatta ki egy tanulmány, mely az Eating Behaviorsben jelent meg.

Az ok az “eltunyulás”: a fizikai aktivitás csökken, ellenben megnő azalkoholfogyasztás a közös bulikon, az esti programok keretében. Az étkezési szokások is megváltoznak, az egészségesebb ételek gyakran kimaradnak azétrendből, helyüket átveszik a cukorban és zsírban gazdag étkek.

Egy tanulmány szerint a főiskolások 71 százaléka mellőzi a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását is. Az egyetem, a főiskola kezdete kritikus időszak abból a szempontból, hogy az ember jó vagy rossz étkezési szokásokat alakít ki. A felsőoktatási intézménybe kerülők egy része pedig már eleve túlsúlyosan kezdi a tanévet. Az elhízás egyre gyorsabban terjed a 18-29 évesek körében. Még most meg kell akadályozni, hogy ez így folytatódjon tovább.

egészséges étkezés

Alakítsunk ki rendes étkezési szokásokat 

A “főiskolai hízás” egyik fő oka a napi ritmus felborulása: van, hogy reggel fél 8-kor kel fel a diák, és rögtön órára megy, ennek megfelelően étkezik. Máskor azonban csak dél körül, és a reggeli eleve kimarad. Éjszaka eszik, amikor hazaér egy társasági eseményről, buliról, az órák között pedig amikor éppen ideje van – esetleg éppen egyik óráról a másikra rohanás közben.

Semmiképpen sem a legideálisabb körülmények. Kell hogy legyen egy étkezési terv, egy rendszer, amit betartunk, különben nagy eséllyel szedjük fel a szükségtelen kilókat.

A köret is számít!

A menzák sem a legegészségesebb ételekről híresek. Próbáljunk meg legalább annyival hozzájárulni az egészségünkhöz, vékony alkatunkhoz, hogy legalábbköretnek salátafélét, és nem burgonyát kérünk. Grillezett húsokat fogyasszunk a zsíros szeletek helyett. Barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér, gyümölcs kerüljön a tányérra!

mozgás

Nehéz ellenállni

Amikor óra után a társaság beveszi magát az első pizzériába, nem egyszerű nemet mondani. Nem is kell, de rendelhetünk a pizzériában is olyasmit, ami kevésbé hizlal. Ha este alkoholfogyasztásra kerül a sor, válogassuk meg, mit iszunk inkább: a tömény italok igazi kalóriabombák! Egy száraz fehérbor valamivel jobb megoldás.

Az alkohol az egyik legfőbb oka a hízásnak. Főleg, ha abból sokat iszunk, de az étrendünk “szegényes”. A tanuláshoz, az éberen maradáshoz ne chipset vagy rágógumit használjunk. Segíthet elkerülni, hogy hasonlóan romboló ételekhez nyúljunk, ha ilyeneket nem is tartunk a közelünkben… 

Mozogjunk!

Nemcsak az alakunkért teszünk a mozgással. Nincs is jobb alkalom új ismerősök beszerzésére annál, hogy választunk egy sporttevékenységet, csatlakozunk egy klubhoz!

Forrás: ma.hu

Forrás: