Fogmosás gyerekkorban – Időben kezdjük el!

Kisgyermekünk fogai eredendően egészségesek, azonban, hogy később elromlanak-e ezek a fogacskák, csak tőlünk, szülőktől függ, pontosabban attól, hogy megtanítjuk-e gyerekeinknek a fogápolás fontosságát!

Hogy elkerüljük azt a bizonyos helyzetet, amikor két lóval sem tudjuk odarángatni szemünk fényét a mosdókagylóhoz, bizony nem árt némi furfangos ötlet. Egy remek megoldás lehet az áruházak kínálta óriási választékot a gyerkőccel átböngészni.

Egy rózsaszín fogkefe a kis királylánynak, egy autós bögre a kisfiunknak, mind arra ösztönözhetik őket, hogy milyen nagy buli is a fogmosás. Nem feltétlenül kell persze bedőlni minden csinosnak látszó eszköznek, ám mindenesetre ösztönzőleg hathat ha gyerekünk érzi, hogy ő választotta, s ezek mind-mind csak neki ,,készültek".

Fontos kérdés az idő: meddig tartson a fogmosás, és hogy vegyük rá csemeténket, hogy ne csupán átöblítse a száját? A legtöbb fogorvos azt mondja, az ideális idő két és három perc körül van. A legegyszerűbb, ha megtanítunk egy aranyos kis mondókát, először mi mondjuk neki miközben Ő fogat most, majd ösztönözzük, hogy a ,,nagy munka" közben mormolja magában.

Persze a módszer sem mindegy, hiszen bármennyire is puhák a gyerekfogkefék, ha nagyon sikálja, könnyen megsértheti az ínyét, s érzékenyebbé teheti azt. A legjobb, ha fogorvostól kérünk segítséget a vizit alkalmával. Ő majd megmutatja a picinek, és ha eddig nem voltunk vele tisztában, akkor nekünk is, hogy hogyan mossa a fogát.

babaszaj7

Néhány jó tanács a fogacskák épségének megőrzése érdekében:

– Legkésőbb a harmadik életév elején a tejfogazat teljessé válik. A fogakat minden étkezés után meg kellene tisztítani. Mivel nem figyelhetjük állandóan az iskolában, óvodában, jó, ha minél hamarabb rögzül benne, hogy napközben süti után is mosson fogat!

– A különféle cukros itókák kiváltképp a csöppségek figyelmét keltik fel, és naná, hogy jobban ízlik nekik a kóla, mint a tea. Ha drasztikusan megvonjuk tőlük, az sem feltétlenül jó, mindenesetre bevezethetünk egy olyan szokást, hogy csak ,,különleges" alkalmakkor igyunk ilyet, és akkor is módjával, hiszen pont a cukortartalmuk roncsolja leginkább a tejfogakat.

Reggel és este mindig legyen kötelező a fogmosás! Soha ne hagyjuk, hogy kibúvót keressenek a fogmosás alól! (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy nagyon profik tudnak lenni a kibúvók keresésében!)

A fogmosás végén közösen mossuk ki a fogkefét, együtt keressük meg a bacikat (fogkrém maradékokat) a fogkefében. A gyereknek örömmel tesznek eleget ennek a kérésnek, hiszen úgy érzik, győzedelmeskedhetnek valami felett.

– A fogkrémek kiválasztásánál törekedjünk arra, hogy olyat vásároljunk, ami gyermekünknek is megfelel! Természetesen ők elsősorban a tubus színvilága alapján választanak, azonban, mi szülők általában tudjuk, melyik fogkrém-márka mellett tennénk le szívesen voksunkat. Terelgessük őket, de soha ne kategorikus kijelentésekkel, mert csak ellenállást váltunk ki belőlük, és akkor nincs fogmosás!

 

Forrás: