De nehéz az iskolatáska..

..ilyen szép napos délelőtt. Ám a táska súlya nem csak a belepakolt tudástól függ, hanem a táska formájától és más egyebektől is.

A hátizsák kiváló találmány, azonban komoly, életre szóló elváltozásokat is okozhat, ha nem a megfelelőt választjuk, vagy nem jól állítjuk be.

"Ha túl nehéz, vagy nincs megfelelően beállítva a hátizsák, akkor izomhúzódást, vagy ízületi problémákat okozhat, ami nagy hátfájdalmat is kiválthat!?" – írja Paula Kramer a Philadelphiai Tudományegyetem Szakmai Terápiás Intézetének vezetője közleményében.

2006-ban mintegy a Egyesült Államok Fogyasztóvédelmi Egyesületének adatai szerint 7300 olyan esetet láttak el a sürgősségi osztályokon, amelyek a hátizsákokkal voltak összefüggésben. Paula Kramer pár tanácsot is adott a szülőnek a hátizsákokkal kapcsolatosan:

iskolataska

– A gyermek korának megfelelő és testmagasságához illeszkedő zsákot válasszunk. Ha lehetséges, akkor legyen a hátoldalán fényvisszaverő csík, a láthatóság érdekében, és párnázott legyen a pántja a kényelem miatt.

– Fontoljuk meg, hogy olyan modellt válasszunk, amely gurítható is, vagy olyat, amelynek egy pántja van, és a vállon átvetve kell viselni. Ez utóbbi a jobb súlyelosztás miatt előnyösebb.

– A zsák bepakolásakor mindig a legnehezebb tárgyakat tegyük a háthoz közelebbi részbe, és ügyeljünk arra is, hogy a terhelés ne haladja meg a gyermek testsúlyának 10-15 százalékát.

– Állítsuk megfelelő méretűre a pántokat, és ha a hátizsáknak van öv része, akkor kapcsoljuk be azt is a jobb súlyelosztás érdekében. Figyeljünk oda, hogy a gyermek mindig használja mindkét pántot.

Forrás: