Beszéljünk a rákról a gyerekkel

Egy brit kutatás szerint kevés és zavaros ismereteik vannak a gyerekeknek a rákos megbetegedésekről.

A Macmillan Cancer Support felmérése szerint a 9-16 éves fiatalok 91 százaléka tudja, hogy a dohányzás rákot okozhat, 97 százaléka viszont nem tudja, hogy a súlyos napégés szintén rákos elváltozást eredményezhet, ráadásul 4 százalék úgy hiszi, a betegség másoktól is elkapható.

A mintegy ötszáz fiatal bevonásával készült kutatás rámutat, sokan nem értik a betegség miben létét. Ötből egy gyermek úgy tudja, a rák mindig halálos, minden második pedig nem tudja megmondani, mit jelent rákosnak lenni.

A lekérdezés szerint a megkérdezett gyerekek kétharmada ismer olyan személyt, akinél rákot diagnosztizáltak, mégis minden második válaszadó esetében már a betegség neve is félelmet kelt.

gyerek_anya1

Bár sok felnőtt úgy véli, jobb nem beszélni a gyerekkel a betegségről, a Macmillan Cancer Support szerint a kutatás eredményei azt jelzik, ennek épp az ellenkezőjére van szükség.

A szakértők szerint, amikor a gyermek környezetében diagnosztizálják valakinél a betegséget, legyen az nagyszülő, szülő vagy barát, az meglehetősen ijesztő lehet a fiatal számára. A félelmei eloszlatása érdekében épp ezért fontos lenne, hogy a szükséges tudnivalókat megosszák vele is.

Forrás: