Az egészséges gyerekláb

A gyerekláb nem egy felnőtt láb miniatűr változata. A fejlődés korai szakaszában a gyermekláb a lábujjaknál a legszélesebb. A rossz fazonú cipő így potenciálisan káros, mert korlátozza a gyerekláb természetes mozgását és fejlődését e kritikus időszakban.

Emellett a gyermekkorban viselt a szükségesnél rövidebb gyerekcipő a láb rendellenes fejlődéséhez vezethet, és ezzel összefüggésben Hallux Valgus (bunions) elváltozásokhoz. A gyermekláb évente 2-3 méretet nő átlagosan, ezért olyan babacipőre van szükség, ami puha és amiben 12-17 mm hely van még a lábujjak előtt.

Az iskolakezdő gyermek

A négy éves gyermek még mindig kissé lúdtalpasnak tűnhet, de a teljes talpú, gördülő járással ez visszafejlődik. A térd és a boka mozgása természetesen rugalmassá válik ami ugyan egyenletesebb mozgást eredményez mint korábban, de továbbra is nehéz marad számukra az irányváltoztatás. Ekkor már a gyerekek futnak és ugrálnak.

45 különálló csont kezd el együtt növekedni az elkövetkező 15 évben a gyermek életében. Ebben az időszakban olyan rugalmas cipőre van szükségük, ami a természetes mozgás fejlődését támogatja, de elég erős ahhoz, hogy megvédje lábukat az egyre aktívabb igénybevételtől.

twfqow0n

Amikor iskolakezdőknek való gyerekcipőt keres fontos, hogy:

-Stabil hátsó rész kialakítása legyen
-Kiegészítő párnázással enyhítse az aktív lábak fáradságát
-Bőrből, vagy más természetes anyagból készült légáteresztő felsőrész
-Teljesen állítható legyen
-14 mm ráhagyással a lábfej méretéhez képest
-Kerülje a túlzottan kiszélesedő és hátraálló sarkú cipőket, amelyek akadályozzák a gyaloglást
-Aminek a szélessége szabályozható, pl. fűzős vagy tépőzáras
-Extra rezgéscsillapítóval van ellátva

Az iskolás gyermek

Az ötéves gyermek már könnyebben irányítja a sebességét és komplex mozgásokra képes. Azt a szokásukat hogy a talpuk belső élére helyezik a terhelést – ami a forgatóizom elfordulását jelenti – saját maguk korrigálják idővel. A sarok használata a gyaloglás folyamán egyre nyilvánvalóbb lesz számukra.

A másodlagos csontközpontok amik körülbelül négy éves korban alakultak ki most már biztonságban vannak, a lábfejen a "babaháj" mennyisége csökken, és a lábboltozat láthatóbb és funkcionálisabb lesz.
Ebben a korban a terhelést átviszik a láb külső élére, a lábfej elülső része már teljesen érinti a talajt,  és lépés közben a lábujjaikat előrenyomják. A gyermek is aktívabb lesz az iskolában, ami gyakoribb lábizzadást okozhat.

Amikor iskolásoknak való gyerekcipőt keres fontos, hogy:

-A sarokrész pontosan illeszkedjen
-Különösen rugalmas legyen a cipő eleje ami a láb mozgását támogatja
-Áteresztő anyaga legyen ami felszívja a nedvességet a bőrről
-Bőrből vagy más természetes anyagból készült légáteresztő felsőrész
-Masszív és tartós anyagból készüljön, hogy ellenálljon aktív mozgásnak
-Aminek a szélessége szabályozható, pl. fűzős vagy tépőzáras

Forrás: