5 készség, amire minden felsősnek szüksége van

A felső tagozat egy diák tanulmányainak egyik legfontosabb része, és elengedhetetlenek a megfelelő tanulási készségek a sikeres középiskolai tanulmányok érdekében. Akár úgy is tekinthetsz a felső tagozatra, mint a gyakorlásra egy nagy játszma előtt.

Egy sportoló teljesítménye gyakorláskor is fontos, hiszen az alapok elsajátítására szánt idő kifizetődik, amikor egy játszma során már tényleg nagy a tét. Ugyanilyen a felső tagozat is. Egy csomó olyan tanulási készség van, amit még általános iskola felső tagozatában el kell sajátítani, és aminek majd akkor lesz jelentősebb szerepe, ha már nagyobb a tét.

Nemcsak rajtad múlik az egész, a szüleidnek is fontos szerepe van az oktatásodban. Kérj segítséget tőlük, és dolgozzatok együtt, hogy létfontosságú tanulási képességeket sajátíthass el, ami erős alapokat jelent majd a jövőbeli tanulmányaidhoz. Ennek érdekében használd az alábbi módszereket:

1. Találd meg a megfelelő időt a tanulásra!

Mindenki különböző. Vésd az eszedbe, hogy ami jól beválik másoknak, az nem biztos, hogy neked is működni fog. Fordíts időt a kísérletezésre, hogy rájöjj, mikor tudsz a leghatékonyabban tanulni. Néhány napig próbáld ki azt, hogy rögtön, ahogy suliból hazaérsz, csináld meg a házidat. Azután válts időt, és tanulj inkább este, mondjuk közvetlenül vacsora után. Ha egyik sem válik be, tanulmányozd a családod napirendjét, és próbálj meg beiktatni egyéb tanulási időblokkokat, amik talán jobban beválnak.

2. Legyél szervezett!

Nagyon sok diák nem rendelkezik természetszerűleg a létfontosságú képességgel, hogy megfelelően el tudja rendezni a tanszereit, az időbeosztását és a feladatait. Bár bonyolult feladat, de próbálj meg kidolgozni és fenntartani egy hatásos rendszert, ami az aktuális iskolai feladataidhoz igazodik. Hogy szervezettmaradhass, használj olyan segédeszközöket, mint például mappa, iratgyűjtő vagy határidőnapló. Ügyelj arra, hogy mindent megfelelően megszervezz, és a gondod akad, nyugodtan kérj segítséget a szüleidtől!

shutterstock_70747516

3. Tanulj meg jegyzetelni!

A jegyzetelési készség alapvető fontosságú mind a középiskolában, mind egyetemen. A felső tagozat páratlan lehetőség ezen képesség elsajátítására, mivel jó pár alkalmad lesz arra, hogy begyakorold és finomítsd a jegyzetelési készségedet. Különösen fontos e képesség megtanulása, ugyanis rengeteg különböző területen alkalmazható. A jegyzetelésre akár úgy is tekinthetünk, mint egy egyetemes tanulási képességre, aminek bármely tanórán vagy tanfolyamon hasznát veheted.

4. Dolgozz ki egy tanulási ütemtervet!

Az időbeosztásod tele van kemény elméleti munkával, így nem csoda, ha eláraszt a rengeteg elintézendő feladatnak, projektnek, és dolgozatnak már csak a látványa is. Az órarended és a tanmenet segítségével készíts egy profi ütemtervet! Fontos, hogy egészében lásd a képet, megértsd, hogy az előre tervezés elengedhetetlen a siker érdekében. Fejlessz ki heti és havi ütemtervet, így elegendő időd juthat bármilyen iskolai feladatra.

5. Fejlessz alapvető kutatási képességet!

Gondolj csak arra a sok projektre és kutató munkára, ami a jövőben rád vár. Középiskolában és egyetemen elvárják a diákoktól, hogy kutassanak egy témában és beadandó dolgozatokat írjanak, laboratóriumi munkát végezzenek, meggyőző vitaérvekkel álljanak elő, és prezentációkat tartsanak. Ezek a kutatás alapú iskolai feladatok sokkal könnyebbek lesznek, ha rendelkezel a sikerhez szükséges kutatási képességekkel. Fontos, hogy megtanuld, hogyan használd fel az forrásokat, és nyerd ki belőle az értékes információt. Szüksége ezen kívül, hogy tisztában legyél vele, hogyan találd meg az információt, amit keresel, és hogyan állítsd össze prezentációkhoz, projektekhez, vagy beadandókhoz.

Forrás: kamaszpanasz.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.