A helyes cumisüveg – avagy mi kerül a lurkó szájába?

Hogy manapság sokféle cumisüvegből választhatunk, az éppen olyan jó hír, mint amennyire rossz! A bőség zavara ugyanis zavarba ejtő lehet egy kezdő szülő számára. Hogyan érdemes válogatni?

Évtizedekkel korábban egy anyának és apának jóval kevesebb lehetősége volt különleges cumisüveget, cumit, előkét választani, mint napjainkban. Ám a választék manapság zavarbaejtő is lehet. Vajon melyiket érdemesebb megvenni?  A műanyagot, az üveget, az eldobható változatot? Szükségünk van cumisüveg melegítőre, sterilizálóra? Mi a helyzet az előkékkel, a büfiztetéshez szükséges anyagokkal, cumisüveg kefékkel? Szerencsére mindenre nincs szükségünk, de amire igen, azok közül az alábbi tanácsok alapján válogathatunk.

babyglassbottles

Műanyag vagy üveg?

1.Műanyag cumis üvegek

Előnyei: könnyű, erős és törhetetlen.

Hátrányai: valószínűleg nem lesz olyan tartós, mint egy üveg cumisüveg.

2.Üvegből készült cumisüveg

Előnyei: hosszantartó, sőt alaposan ki lehet mosni főzéssel is.

Hátrányai: nehezebb, mint a műanyag és ha leejtik, könnyen eltörhet.

3.Eldobható cumisüvegek

Előnyei: újrahasznosíthatók, használat után eldobhatók, így minden alkalommal steril üvegből eszik a gyermek. Meggyőzőek, ha az etetés utáni gyors takarításról van szó.

Hátrányai: nem éppen környezetbarát megoldás, sőt drágább is, mint a műanyag- vagy az üveg cumisüveg használata.

Hogy melyiket válasszuk? Kérhetünk tanácsot gyermekes barátoktól, a családtól, a gyermekorvostól. Persze magunk is megtapasztalhatjuk mindegyiknek a jó és rossz oldalát, így kiderül, melyik a legmegfelelőbb nekünk és a gyermekünknek.

Ha azonban megvan az igazi, érdemes belőle venni egy tucatot. Még ha szoptatunk is, ne feledjük, hogy a lefejt tejet is tudjuk tárolni ezekben az üvegekben.

baby

Milyen cumi legyen?

A következő nagy kérdés a cumi típusa. A többségüket gumiból vagy szilikonból készítik, kerekített, széles, lapos vagy egyéb alakú is lehet ahhoz, hogy az anya mellbimbóját kinél élethűbben formázza. A cumi a rajta levő lyuk méretétől függően különböző áramlási sebességet is biztosíthat a tejnek, hogy az gyorsabban vagy lassabban jusson a gyermek szájába.

Az apróságoknak egy bizonyos cumi típus tetszhet leginkább, de hogy megtudjuk, melyik az, több félét kell kipróbálni. Ismét csak érdemes a család, a barátok vagy az orvos véleményét kikérni a típust illetően. Cumiból is vegyünk legalább 12-őr, fedővel együtt, hiszen a használat során megtörhet, szivárogni kezdhet.

Kiegészítők

A gyermek etetéséhez szükséges kellékekkel még korántsem végeztünk. Mi a helyzet a sterilizálóval, a cumisüveg kefével, az előkével? A szülők és a gyermekorvosok egyöntetű véleménye szerint az alábbiakra van szükségünk:

1 cumisüveg kefe; 1 cumi kefe; 6-12 előke; szoptatás esetén 1 mellszívó, tároló üvegekkel/fagyasztó táskákkal; 12 büfiztetéshez használatos anyag (ez lehet kis takaró vagy tiszta, anyag pelenka is).

Biztonságosak a műanyag cumisüvegek?

Manapság már igen. Korábban a bisphenol A (BPA) vegyi anyag miatt, melyet a műanyag megszilárdításához használnak, sokan megkérdőjelezték ezt. Ma azonban már tilos használni ezt az anyagot a gyermekek cumisüvegeihez, itató csészéihez.

Bébé-biberon-caries-syndrome

Tudnivalók a használatról – igenek és nemek

1.Ne sterilizáljuk az üveg cumisüvegeket és cumikat minden használat előtt. Ez csak a múltban volt szokás, amikor a víz a településeken nem volt annyira tiszta, mint ma. Az új üveg cumisüvegeket és a cumikat tegyük 5 percre forralt vízbe. Ezután már mosogatógépben is tisztíthatjuk őket, vagy kézzel, forró, szappanos vízben. Öblítsük ki alaposan!

2.Ha a baba igényeivel nem egyezik a cumisüveg és a cumi, nyugodtan cseréljük ki a készletet egy másikra.

3.Cseréljük le az üveg cumisüveget, ha megrepedt vagy lecsorbult.

4.Cseréljük le a műanyag cumisüveget, ha repedt, szivárog, elszíneződött vagy rossz a szaga.

5.A cumit is cseréljük ki, ha elszíneződött vagy deformálódott (ellenkező esetben a gyermeket fulladás-veszélynek tesszük ki!). Akkor is cseréljük le a cumit, ha túl gyorsan jön belőle az étel. Az áramlását kipróbálhatjuk, ha fejtetőre fordítjuk az üveget. Csak néhány cseppnek kell kijönnie, ha ennél többet enged ki a cumisüveg, akkor túl nagy rajta a lyuk és a gyermek több táplálékot kaphat, mint amennyit fel tud dolgozni.

6.Cumisüveg melegítőt csak akkor vegyünk, ha valóban szükségesnek látjuk. Egyszerű megoldás egy tál meleg vízbe belerakni a cumisüveget etetés előtt, hogy megmelegítse a tartalmát. Ráadásul nem is drága. Mikrohullámú sütőben sose melegítsük a cumisüveget, ugyanis könnyen lehet, hogy a folyadék egyes részei túl forróvá válnak.

Szerző: Adrina – napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.