Várandós étkezés: fehérjék és zsírsavak

A várandósság időszakában az édesanya szervezete védi és táplálja a babát, ezért nagyon fontos, hogy milyen az étrendre, hisz a baba ettől fejlődik egészségesen.

Alapszabályok

Nincs tiltott élelmiszer, csak betartandó mennyiségek. A kismama kívánósság esetén is fogyaszthatja, ami jól esik, de mértékkel! Kivétel ez alól az alkohol, melynek fogyasztása koraszülést illetve a magzat fejlődési rendellenességét okozhatja!

Az émelygés, valamint a vércukorszint ingadozásának orvoslására a kismama étkezzen sokszor, kisebb mennyiségeket! A rendszeres étkezés kiemelt fontosságú ebben az időszakban.

Ha egy édesanya a fogantatás pillanatában normál testtömegű és rendszeresen mozog, a várandósság ideje alatt pedig megfelelően táplálkozik, akkor a terhesség végére ideálisan 10-12 kg-ot gyarapszik, amiből a zsírlerakódás csak 3 kg. A kismamának több energiára van szüksége, tévhit azonban, hogy ezentúl „kettő helyett kell ennie”. A várandósság csupán 150-300 kcal többletet jelent naponta, mely a fizikailag kevésbé aktív valamint túlsúlyos kismamáknál maximum 200 kcal pluszt jelent még a terhesség utolsó időszakában is.

terhesseg214

Több fehérjét!

A várandós anyukának korábbi étrendjéhez képest naponta 10 g fehérjével többet kell elfogyasztania. A fehérje a sejtek fontos építőeleme, enzimek, hormonok, immunanyagok alkotóeleme, valamint a tápanyagok szállításában is részt vesz, ezért a baba fejlődése szempontjából kiemelkedően fontos.

10 g fehérje található: 3 dl tejben, 300 ml joghurtban, 30 g félzsíros sajtban, vagy 40 g csirkemellben. A megfelelő fehérje- és kalcium bevitelhez elengedhetetlen a tej és tejtermékek rendszeres fogyasztása. Válassza a zsírszegényebb, igény esetén a kalciummal dúsított változatokat! Húsok közül válassza a zsírszegényebb húsrészeket, mint a csirkemellet, sertésből a karaj vagy comb részt, és a zsírszegény elkészítési módokat, mint az alufóliában, sütőzacskóban sütést, párolást, vagy főzést!

rantott

Omega-3 zsírsavak

A többszörösen telítetlen zsírsavak szív- és érrendszerünk egészségét szolgálják és főként a növényi olajokban, olajos magvakban, tengeri halakban találhatóak meg. Egy csoportjuk, az omega-3 zsírsavak fogyasztása a szem-, az ideghártya- valamint az agy fejlődéséhez is elengedhetetlen. A terhességi magas vérnyomás, valamint koraszülés előfordulásának rizikója csökkenthető, ha a kismama elegendő mennyiségű omega-3 zsírsavat fogyaszt. Ezeket leginkább a tengeri halakban, repce-, lenmag- valamint szójaolajban és a diófélékben találja meg.

Szerepeljen étrendjében heti kétszer-háromszor halétel! Próbálja ki a különböző változatokat, többféle ízesítéssel és elkészítéssel! Készítsen salátaöntetet különböző növényi olajok keverékéből! Salátáit, gyümölcssalátáit és süteményeit gazdagítsa natúr, sótlan olajos magvakkal! Nassolni valónak egyen egy kis maréknyi diót vagy mandulát!

Forrás: