Tilos-e az oltás, ha kisbabát várunk?

Egy kismamát is elkap a megfázás, letámad fertőzés, mely rá és a gyermekére nézve is veszélyes lehet. Az oltás indokoltan jut eszünkbe, de sajnos a vakcináknak megvannak a maguk rizikói.

shutterstock_35512321

Amikor egy nő terhesen kap el valamilyen fertőzést, tisztában kell lennie vele, hogy ez rá és a születendő babájára nézve is ártalmas lehet. Terhesség alatt is igen fontos az oltás: megvédi a szervezetet a fertőzéstől, melyet a kisbaba is elkaphat. A vakcinák szükségesek számunkra, sokat közülük gyermekéveinkben megkapunk, de nem védenek örökké. Ezért felnőttként is szükségünk van arra, hogy kapjunk ún. „emlékeztető” oltásokat.

Babavárás idején néha ugyancsak szükségesek a vakcinák. A kockázat attól is függ, milyen típusú oltás kell nekünk. Azok az oltások, melyek élő, meggyengített vírusokat tartalmaznak, általában kockázatosak terhesség alatt – fertőzést kaphatunk tőlük, melyet a magzat is átvesz.

Az inaktív vírusokkal készült vakcinák ellenben biztonságosnak mondottak. A veszettség elleni-, az inaktivált polio (gyermekbénulás ellen), meningococcus, tetanusz, diftéria, Hepatitis B, lépfene, sárgaláz vagy a japán encephalitis (agyvelőgyulladás) elleni oltás ezek közül néhány. Van, amelyikre akkor van szükségünk, ha fokozottan érintett területekre utazunk.

shutterstock_3557029

Lássuk néhány oltás rizikóit, ha terhesség alatt vesszük fel azokat.

Varicella oltás

Nem javasolt az olyan oltások alkalmazása, melyek élő, meggyengített vírusokat tartalmaznak s ezek ártalmasak lehetnek a magzatra nézve. A varicella vakcina is rizikós ugyanezekből az okokból. Vagyis ha szükséges, ezt az oltást még az előtt vegyük fel, hogy megfoganna a baba!

Kanyaró, mumpsz, rubeola oltás(MMR)

Árthat a gyermeknek és befolyásolhatja a terhességet, ha a gyermekvárás idején vesszük fel ezeket az oltásokat – az MMR oltások szintén élő vírusokat tartalmaznak; egyes kismamáknál az autista gyermekek születésével hozták összefüggésben ezen vakcinákat, különösen azoknál, akik az első trimeszter után vették fel az oltást. Mindenképp konzultálni kell tehát orvosunkkal ilyen típusú oltások ügyében.

Gyermekbénulás oltás (IPV)

A polio vagy gyermekbénulás elleni vakcinát csak akkor adják be terhes nőknek, ha fokozott veszélynek vannak kitéve, például olyan helyre kell utazniuk, ahol a betegségnek fennáll a veszélye. Bár nincsenek dokumentált kockázatok, elméletileg ártalmas lehet a babára nézve, ha a várandósság egy bizonyos szakaszában adják be. Mindig ajánlatos alaposan átgondolni a dolgot orvosunkkal közösen.

shutterstock_17771641

Hepatitis A oltás

A Hepatitis A vakcina élő, inaktivált vírustörzseket tartalmaz, kockázatot jelentve a terhesség alatt az anyára és a babára nézve. Mivel biztonságát nem sikerült még megállapítani, a legjobb ezt a vakcinát elkerülni a gyermekvárás idején, ha csak az ember nincs a Hepatitis A fokozott kockázatának kitéve. Ám ha meg is kapja a kismama a betegséget terhesség alatt, beadható neki immun-globin, hogy kontrollálja a helyzetet.

Bárányhimlő elleni oltás

Ezt a vakcinát ugyancsak élő és meggyengített vírusokkal készítik. A leghelyesebb terhesség előtt pár hónappal felvenni az oltást, mert a várandósság idején kerülendő, ha gyermekkorunkban sem volt soha bárányhimlőnk. Ha megtudjuk, hogy babát várunk, és még sosem voltunk bárányhimlősek, meg kell vitatnunk a vakcina veszélyeit orvosunkkal, ugyanis a bárányhimlő terhesség idején nagyon kockázatos lehet a magzatra nézve.

Minden vakcinára igaz, hogy ha szükséges beadatnunk magunknak a várandósság idején, annak előnyeit és hátrányait mindenképp alaposan át kell gondolni orvosunkkal együtt. Ha az előnyök felülkerekednek a kockázatokkal szemben, az orvos gondoskodik majd az adott helyzetben helyes döntésről.

Szerző: Adrina – napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.