Terhesség alatt szabad diétázni?

Amikor nem kívánt plusz kilókkal szembesülünk a mérlegen állva, gyakran kezdünk neki diétázni, fogyókúrázni. De mi a helyzet, ha ez a túlsúly áldott állapot idején jelentkezik? Ami mindkét esetben megállja a helyét, hogy felelőtlen módon nem szabad diétázni!

A diétázás nem azt jelenti, hogy általa éhezünk, vagy kihagyunk bizonyos étkezéseket. A jó diéta során ugyanúgy megadjuk szervezetünknek a szükséges tápanyagokat, csak éppen más formában – más időbeosztással.

Miért ne koplaljunk – És miért ne nassoljunk

A terhesség alatt, különösen fontos az étkezés, nem szabad némi plusz kiló miatt fogyókúrába kezdeni. A túl alacsony súlygyarapodás a magzat gyengeségéhez vezet, mely csökkenti az életben maradás feltételeit. Ez persze nem azt jelenti, hogy terhesség idején kettő helyet kell enni. Sőt!

terhesseg_kattide5

Ártalmas duplán étkezni, a felesleges súlygyarapodás által a magzat is túlsúlyos lehet, illetve kialakulhat terhességi cukorbetegség. Ennek kialakulásában több tényező is szerepet játszat: beszélhetünk hajlamról, például. De ha az anyuka a terhesség előtt, és közben is túl sok szénhidrátban gazdag ételt fogyaszt, növeli a kialakulás esélyét. A szénhidrát ugyanis növeli a vércukor szintet, ami a magzatra is hatással van. Így nem csak az anyuka, hanem a kisbaba is cukorbeteg lehet.

Kényszer diéta terhesség alatt

Diétázni éppen ezért a terhesség alatt kizárólag akkor lehet, ha az anyukánál cukorbetegséget állapítanak meg. A diétát szakemberek állítják össze az anyuka számára és a szigorú szabályok be kell tartania. A legfontosabb, hogy szénhidrátot nagyon kis mennyiségben fogyaszthat csak, ezt a diéta milyensége határozza meg. A diéta során inkább a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek kerülnek előtérbe; mint például magas rost tartalmú pékáruk – rozskenyér, barna kenyér -, vagy tejtermékek – sajt, házi joghurt – melyek csonterősítő hatással bírnak. De természetesen a gyümölcsök – zöldségek sem hanyagolhatóak el, vitamin tartalmuk miatt elengedhetetlen a szervezet számára, még a nem cukorbeteg anyukák esetében is.

terhesség

Könnyen betartható étkezési és életmód tanácsok

A nem cukorbeteg kismamának érdemes a diétát, a terhesség előtt elkezdeni, ám a terhesség alatt fel kell függeszteni. Így nem csak a cukorbetegségre való hajlamot, hanem a plusz kilókat is megpróbálhatja megelőzni. Terhesség alatt tehát ok nélkül nem szabad diétázni!

Ennél célratörőbb, ha a terhesség alatt, felállítunk valamilyen egyedi étkezési rendszert. Bőséges tápanyagokban gazdag reggelit fogyasztunk, mely során vitamint is juttatunk a szervezetünkbe. Erre próbáljunk törekedni a főétkezés során is, majd vacsorára valamilyen könnyű ételt válasszunk. Egy meghatározott idő után már ne étkezzünk, például este 7 – 8 óra után.

Nem tilos a testmozgás, csak, mert terhesek vagyunk, ám a hosszú és fárasztó testedzések helyett érdemesebb a kikapcsolódás miatt is mindennap sétálni, vagy kímélő talajgyakorlatokat végezni.

Ám talán a legfontosabb, hogy semmiképpen se fogyasszunk alkoholt, illetve mellőzzük a dohányzást. Ezek ugyanis a legkárosabbak a leendő kisbabánk számára.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.