Terhes vagyok!… és Crohn-beteg

Hogyan érinti a Crohn betegség a kismamákat? Ez a hosszútávú probléma már a teherbe esést is befolyásolja. Mit kell tudni róla?

A Crohn-betegség krónikus és hosszútávú betegség, mely a beleket illetve az emésztőrendszer egyéb részeit érinti: begyullad és fekélyessé válik. A fekélyes azt jelenti, hogy sebek is jelentkeznek. Az ún. Colitis Ulcerosa-val együtt a Crohn betegség is része a gyulladásos bélbetegségek (IBD) néven ismert betegségcsoportnak.
A betegség leginkább a vékonybél alsó részét érinti. Ez az ún. ileum. Emellett azonban a vastag- vagy a vékonybél bármely részén előfordulhat, sőt a gyomrot, a nyelőcsövet, még a szájat is érintheti. Bármely életkorban jelentkezhet, de a leggyakrabban 15 és 30 év között fordul elő.
A Crohn-betegségnek fázisai vannak – a súlyosabb tüneteket tünetmentes időszakok váltják, melyek hetekig, de évekig is eltarthatnak. A tünetmentes időszak az ún. elengedés. Azt sajnos nem tudni, hogy melyik időszak mikor köszönt be, mikor térnek vissza a tünetek.

A Crohn betegség tünetei attól is függnek, hogy a bélnek mely részén jelentkezik, és persze a betegség súlyossága sem mellékes. Általánosságban a tünetek közé a krónikus hasmenés, a rektális vérzés, a súlyvesztés, a láz, a hasi fájdalom és érzékenység (gyakran a has alsó felének jobb oldalán) tartozik, valamint teltség érzet a has jobb alsó részén, gyermekeknél pedig késedelem tapasztalható a fejlődésben és a növésben.

hasfájás

Befolyásolja a Crohn betegség a fogantatást?

Amennyiben valakinek aktív Crohn-betegsége van, a fellángolós időszak sokkal inkább befolyásolja a fogantatást, mint a tünetmentes. Természetesen fontos megfelelő egészségi állapotban kell lenni az elengedés idején is. Ha az apa szed Crohn betegség ellen szulfaszalazint (Azulfidine), amikor gyermeket szeretne nemzeni, meg kell kérnie orvosát, hogy más típusú gyógyszert szedhessen. A szulfaszalazin alkalmazása ugyanis alacsonyabb spermaszámmal jár.

A metotrexát halálos a magzatra és az újszülött babára nézve. Ha az apa szed ilyet, a fogantatás előtt három hónappal abba kell hagynia, és másmilyen gyógyszerre váltani. Az anyák esetében szintén kerülendő ez a szer, a teherbe esés előtt és a terhesség alatt. Ha szülés után szed valaki metotrexátot, nem szoptathat.

Amennyiben mindkét szülő gyulladásos bélbetegséggel küzd, a gyermeknek egy a háromhoz az esélye, hogy ugyancsak beteg lesz. Ha csak egyik szülőnek van Crohn betegsége, 9 százalék az esélye erre a babának. Úgy tűnik, hogy egy gyermeket súlyosabban érint a Crohn betegség, mint egy felnőttet – lassabban nőhet és szexuális érése is késhet.

Hogyan befolyásolja a Crohn a terhességet?

Egyes embereknél a terhességnek pozitív hatása van a Crohn betegségre – csökkenti a tüneteket. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a terhesség magában is az immunrendszer elnyomásával jár, mely azért történik, hogy a szervezet ne utasítsa el a magzatot.

hasfájás

Hogyan függ össze a terhesség és a Crohn betegség?

A terhesség megvédheti a szervezetet a Crohn betegség későbbi fellobbanásaitól, sőt akár egy majdani műtéttől is megmentheti. Ennek oka, hogy a várandós nők szervezete relaxin nevű hormont termel, mely akadályozza a méh korai összehúzódásait.

A gyulladásos bélbetegségben szenvedő nőknek egyébként normális a terhességük és a szülés is ugyanolyan, mint azoknál, akik nem betegek. Az aktív Crohn betegséggel már lehetnek problémák – aktív Crohn esetén nő a vetélés-, valamint a koraszülés és a csecsemőhalál esélye. Az inaktív Crohn betegségben szenvedő kismamáknál is valamivel nagyobb a vetélés valószínűsége, ha a nem beteg terhes nőkkel általánosságban összevetik őket.

Szedhet gyógyszert egy terhes anya Crohn betegségre?

Akár Crohn-beteg, akár nem, egy terhes nő mindig beszélje meg orvosával, milyen gyógyszereket szedhet. A Crohn betegség gyógyszerei általában nem változnak terhesség alatt. A speciális típusok közül is csak az antibiotikumot és a metotrexátot kell kerülni, mert ezek kárt tehetnek a magzatban.

Az aminoszilicilsav-osztályba tartozó orvosságok nem károsíthatják a magzatot, és nem növelhetik a szövődmények kockázatát. Ezek közé tartoznak a szulfaszalazin, mesalamine, balzalazid, olszalazin. Ha aminoszilicilsav-osztályba tartozó gyógyszert szed egy kismama, akkor szoptatni is biztonságosan képes.

Amennyiben valaki szteroidokat szed, ne essen teherbe. Ha kortikoszteroidot szed, mint pl. prednizont, és teherbe esik, orvosának a legkisebb adagot kell felírnia számára. Egy szoptató anya mértékletes szteroid-szedése mellett a babát az orvosnak gyakran kell ellenőriznie.

Azok a gyógyszerek, melyek befolyásolják az immunrendszert, ún, immunmodulátorok illetve immunszuppresszív szerek. Nem tűnik úgy, mintha problémát okoznának terhesség idején, ha normál dózisban használják őket. A kivétel a metotrexát, mint azt feljebb is említettük. A metotrexát alkalmazása szoptatás alatt is tilos!

Az olyan biológiai gyógyszerek, mint pl. az infliximab (Remicade) és adalimubab (Humira), biztonságosnak tűnnek terhesség alatt. Nem választódnak ki az anyatejjel sem.

Ha egy nő vitaminokat szed, mielőtt teherbe esik, nyugodtan folytathatja azt. Ám ha szulfaszalazint is szed, akkor bizonyosodjon meg arról, hogy elég folsavat is vesz magához. A folsav megakadályozza a születési rendellenességeket, mint pl. a nyitott gerincet. A szulfaszalazin sajnos gátolja a folsav felszívódását.

terhess_katt10

Kell az elővigyázatosság…

Ha a kismama Crohn betegségben szenved, és szükséges, mindenképp vesse alá magát kolonoszópiának, szigmoidoszkópiának, felső endoszkópiának, rektális biopsziának és hasi ultrahangnak.

A sugarakat és a CT-t azonban, ha csak lehetséges, kerülni kell. Az MRI biztonságosnak tűnik terhesség alatt.

De van-e hatása a Crohn betegséggel kapcsolatos műtétnek a terhességre?

Azoknál a nőknél, akik a bél egy részének eltávolításán átestek, nem problémásabb a terhesség, mint a teljesen egészségeseknél. Az ileostomián átesetteknél azonban kisebb a teherbe esés valószínűsége – egy ilyen beavatkozás után érdemesebb egy évet várni a teherbe eséssel.

Egyes nők, akik Crohn betegségben szenvednek, terhesség alatt sipoly alakulhat ki – mely rendellenes átjáró a szervek között. Sipoly vagy tályog – azaz egy üreg, tele gennyel – kialakulása esetén, amely a végbél vagy a hüvelyi terület mellett helyezkedik el, a császármetszés szükségessé válik.

Forrás: