Terhes jelek

Ha eljött az ideje az ember minden vágya az, hogy áldott állapotba kerüljön, mégis sokaknak hónapokba kerül mire észreveszik.

Sok kismama nehezen tud választani, hogy tehernek vagy áldott állapotnak tekintse várandósságát, hiszen néha csodálatosan, néha viszont borzalmasan érzi magát az ember ilyenkor.

A terhességet másállapotnak is szokták nevezni. A kifejezés rendkívül találó hiszen sok minden “más” lesz a kismamák testében és lelkében, mint előtte. Vannak kellemes és kellemetlen változások, ki jobban, ki kevésbé, de minden nő megváltozik ilyenkor. Vannak nők, akik állítják, hogy érezték, amikor megtörtént a csoda, de általában az első hetekben semmilyen változást nem észlelnek a kismamák. A lehető legbiztosabb jele annak, hogy végre sikerült, hogy elmarad a menstruáció.

terhesseg2

Azonban ez körülbelül a fogantatás utáni 4. héten derül csak ki. Ráadásul vannak, akiknek nem is marad el teljesen a vérzése. A várandósság ideje alatt minden hüvelyi vérzés a baba elvesztésének veszélyével járhat, ezért ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

terhesseg

Viszonylag hamar jelentkezhet a mellfeszülés érzése és egész korán előfordulhat szurkáló érzés a petefészek környékén. A klasszikus reggeli émelygés (ami sokaknál eltart estig is) viszont általában csak a 6. hét környékén jelentkezik és többnyire a 12.-13. héten el is múlik. Rendkívül kellemetlen érzés, hogy az ember állandóan émelyeg és akár naponta többször is hány – ráadásul a mai napig sem sikerült megtalálni az okát.

Az egyetlen viszonylag hatásosnak tűnő gyógymód, ha naponta többször és keveset eszik (kekszet, aszalt gyümölcsöt) és minél több ásványvizet iszik a kismama. Az úgynevezett vészes hányás, ami napi 4-5 hányással is járhat, veszélyes a babára és a mamára is, hiszen kiszáradáshoz vezethet, ezért kórházban, infúzióval kezelik, de ez szerencsére elég ritka.

terhesseg43

A terhes nők mellei megnőnek, szeméremajkaik, illetve mellbimbóik gyakran megbarnulnak. A kismamák hüvelyi váladéka általában erős és savas hatású, de amennyiben a váladékhoz szeméremajki viszketés, esetleg kellemetlen szag is párosul, akkor valamilyen fertőzésre kell gyanakodni és minél előbb orvoshoz fordulni, mert a várandós nők könnyebben megfertőződnek, még ideális higiénés körülmények között is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.