Teherbe esni rákosan?

Miért veszélyes babát várni daganatos megbetegedés esetén? Milyen hatással van a szervezetre, ha a terhesség alatt ismerik fel a daganatot a kismama testében?

A szervezetnek, és az anyukának is van ideje felkészülni az anyaságra a kilenc hónapos terhesség alatt. Mennyiben változik meg a helyzet, ha a kismama eközben a rákkal is küzd? A gyógyulási esélyek mellett fontos mérlegelni, hogy a daganat leküzdéséhez használt valamennyi készítmény csökkenti a termékenységet, illetve bizonyos esetekben átmeneti, vagy végleges menopauzához vezet.

A gyermekvállalás boldog perceit, és a várandóság örömeit beárnyékoló rákkal kapcsolatban, számos kérdés merül fel a leendő anyukában és családjában.

A szervezeti változások veszélyei

A kismamák megváltozott szervezete módosítja az amúgy, a rákos megbetegedéseknél megfigyelhető folyamatokat is. A kutatók főként ezekre a változásokra keresik a választ, illetve pont emiatt nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a rák nem veszélyesebb a várandós anyukák esetében. A problémát főként az áttétképződés okozza.

ujszulott4803

Csökkenő számú ölősejtek

Az amerikai rákkutatók legutóbbi eredményeik alapján közölt tanulmányban azt állítják, hogy a terhesség alatt csökken a természetes ölősejtek száma, így gyengül az immunrendszer védekezőképessége, mely végső soron elősegítheti az áttétek kialakulását.

A vemhes egereken végzett vizsgálatokban figyelték meg ezeket a változásokat. Az eredmény szerint ráadásul, nem csak az ölősejtek száma csökken, de a megmaradtak hatékonysága, aktivitása is gyengébbé válik, mely szintén növeli a kockázatot.

További vizsgálatok

Természetesen, a kutatások ebben a témában, illetve konkrétan ezzel az eredménnyel kapcsolatban tovább folytatódnak, hiszen ez a kérdéskör sok család számára válhat kiemelten fontossá a gyermekvállaláskor.

Mivel a rákos megbetegedésben küzdők folyamatosan konzultálnak orvosaikkal, ezért ők közvetlenül tájékozódhatnak a legújabb fejleményekről, eközben arról sem szabad megfeledkezni, hogy mind a rák fajtájától, mind az adott kezelésektől függ a gyermekvállalás lehetősége, így családalapítás előtt ajánlott a szakorvos véleményének kikérése!

Forrás: