Szülésindítás önállóan?

A kismamák közel fele terhessége végén megpróbálja beindítani szülését: általában sétával, házaséletet élve, fűszeres ételeket fogyasztva, illetve emlőbimbójukat ingerelve.

A 201 nő közül, aki kitöltötte a Midwestern Kórház kérdőívét, 102 (vagyis az 50,7 százalékuk) próbálkozott ezzel. Más módszereket is kipróbáltak, így a testedzést, a hashajtókat, az akupunktúrát, az önkielégítést, illetve a gyógynövényeket is bevetették a cél érdekében.

,,Még ma sem ismerjük a szülés megindulásának okait, valószínűleg a magzat által termelt hormonok is szerepet játszanak ebben. Sajnos azonban a szülés megindulására kevés befolyásoló hatása van az édesanyáknak.” – véli Jonathan Schaffir, az Ohio Állami Egyetem szülész-nőgyógyász docense, aki a közlemény első szerzője, mely online jelent meg a Birth júniusi számában.

2008-ban négy hónapon keresztül kérdőíveket osztottak a kismamáknak a kórházi gyermekágyas osztályokon. Az alanyok 18 éves vagy annál idősebb, érett, egészséges, intenzív ellátást nem igénylő gyermeket szült kismamák voltak. A szülést megelőzően 7 nappal használt módszerekről kérdezték őket. 99 nő egyik javasolt módszert sem alkalmazta, 102-en megpróbálták beindítani a szülésüket.

szulesinditas-001

Közülük 87-en sétáltak, 46-an éltek szexuális életet, 22-en ettek fűszeres ételt, 15-en izgatták emlőbimbójuktat. Néhányan több módszert is használtak egyszerre: az éhezés és a beöntést egyáltalán nem alkalmazták. 4-en edzettek, 5-en vettek be hashajtót, 2-en vettek részt akupunktúrás kezelésen, 1 hölgy végzett önkielégítést, és az egyik hölgy a gyógynövényekben bízott.

Schaffir nem hozza elő a témát a vizsgálatok során, de a kismamák gyakran tesznek fel kérdéseket ezzel kapcsolatban. Az irodalomban a házaséletről tartják úgy, hogy segít a méhszáj érésében, illetve hozzájárulhat a méhizom összehúzódásokhoz.

A fűszeres ételek és a hashajtók bélrendszeri izgalmat okoznak, ami a méh izomzatára is hatással lehet. Az éhezés és a ricinusolaj szintén hozzájárulhat a szülés beindulásához, de mellékhatásai is jelentkezhetnek: a hasmenés és a kiszáradás veszélye, ráadásul a magzatban is bélmozgásokat okoz. Az emlőbimbók ingerlése oxytocin felszabadulás révén vezet méhizom összehúzódásokhoz.

„Az ilyen jellegű méhaktivitást nehéz ellenőrzés alatt tartani, és miután nincs egyértelmű protokoll ezzel kapcsolatban, nem szoktam javasolni a kismamáknak.” – mondja a szülész-nőgyógyász. ,,Ezek a nők fiatalabbak voltak (27,3, illetve 30,1 éves átlagéletkorral), első babájukat várták, és terhességük 39. hete körül jártak.  Az információk családi szájhagyomány (41 hölgynél), barátok révén (37 esetben), orvosoktól (26 esetben), az internetről (11 esetben), a médiából (9), illetve nővérektől (6) származtak. 46 hölgy orvosának is beszámolt szülésindítási kísérletéről. A kezelőorvosnak fontos tudni arról, hogy a betegük azt kívánja, terhessége mielőbb befejeződjön” – tette hozzá Schaffir.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.