Szülés után: varratszedés?

Szülés után sok anyukának okoznak gondot az öltések, ha gátmetszése vagy gátrepedése volt. Hogyan gyorsíthatod fel a varratszedés utáni gyógyulási folyamatot?

Ha felgyorsítod öltéseid gyógyulását, viszonylag rövid idő alatt már jobban érezheted magad. Nagyon fontos vigyázni a higiéniára, így csökken a sebfertőzés veszélye.

Néhány tanáccsal mi is hozzájárulunk a mielőbbi gyógyuláshoz:

• Zuhanyozz egyszer-kétszer naponta!

• Cseréld sűrűn a betéteket! Csere előtt és után pedig alaposan moss kezet!

• Végezd el az ilyenkor ajánlott medencefenék-gyakorlatokat! Ha nincs is kedved, a gyakorlatok nagyon fontosak az egészséged szempontjából, akár hosszú távra is. Segítenek a gyógyulásban, illetve a nemkívánt vizeletvesztések megelőzésében.

• Próbáld szellőztetni az öltéses zónát. Vedd le az alsóneműdet és naponta kétszer feküdj az ágyra 10-10 percre; helyezz magad alá egy régi törölközőt.
szules7
Fogyassz sok vizet és rostos élelmiszereket. Így elkerülöd a székrekedést. Ha rendszeresen felszabadítod a beleidet, sokkal jobban fogod érezni magad.
• Ha III.-as vagy IV.-es fokú gátrepedést szenvedtél a szülésnél, 5 napon keresztül antibiotikumot kell szedned, a fertőzések elkerülése végett. Hashajtókat is fogsz kapni, hogy könnyebb székleted legyen és székelés közben az öltések ne nyúljanak meg.

Hogyan lehet csillapítani a szülés utáni fájdalmat?

Sok esetben a gátrepedés elkerülése érdekében a szülészorvos a gátmetszést választja. Szakvélemények szerint egy kellemetlen gátrepedés lassabban és fájdalmasabban gyógyulhat, mint a gátmetszés okozta sebek. Mások szerint azonban a gátrepedés – hacsak nem nagy – könnyebben gyógyul és kevésbé fájdalmas, mint a gátmetszés. Ennek következtében sokan döntenek a szülés alatti gátvédelem mellett.

Azonban sok esetben szükség van a beavatkozásra. Ha a gátrepedés vagy gátmetszés következtében zavarnak az öltések és hosszú ideig tart, amíg beforrnak a sebek, kövesd az alábbi tanácsokat:

• Helyezz egy hideg tampont vagy egy jégcsomagot a perineális zónára! Ha jeget használsz, előbb csomagold be egy puha és tiszta anyagba, hogy legyen kényelmes és, hogy megóvd a bőrödet.

• Ha zavar az ülés, ülj egy speciális, puha és kényelmes párnára!

Langyos fürdőt vehetsz. Egy csepp levendulaolajat is tehetsz a vízbe. Bár nincs semmi bizonyíték arra, hogy segít a gyorsabb gyógyulásban, biztosan megnyugtat.

• Vedd be az előírt nyugtatókat vagy fájdalomcsillapítókat. A kezelés mellett nyugodtan folytathatod a baba szoptatását, de ha még erősebb orvosságra van szükséged, fordulj tanácsért orvosodhoz!

• Lazítsd el magad. Terhesség után jót tesz a mozgás, segíti a vérkeringést, de csak annyit végezz, amennyit a tested bír. Ha nyomást érzel a gátizom környékén, feküdj le egy-két órára!

• Ha inkább természetes gyógymódon alapuló kezelést szeretnél, a legajánlatosabb növény a hamamelis.

A szülés után a nőknek általában nem jelentenek gondot a szakadások és az öltések. A könnyű sebek és a véraláfutások meggyógyulnak egy pár nap alatt, az öltések pedig a szülést követő három- négy heten belül. Két hónapra rá már nem kellene fájdalommal küzdened. Akkor is, ha egy nagyon komoly szakadást szenvedtél volna, a szülést követő egy éven belül be kell következnie a teljes gyógyulásnak.

Amikor felülvizsgálatra jelentkezel, az orvos megkérdezi tőled, hogy minden rendben van-e. Ha aggódsz és úgy gondolod, hogy nincs minden rendben, azonnal kérj időpontot!

szulesinditas-001

Mikor szükséges a felülvizsgálat?

• Az öltések egyre fájdalmasabbak és kellemetlen szagúak. Ezek már a fertőzés jelei lehetnek.

• Nem tudod ellenőrzés alatt tartani a székleted és szaladsz a WC-re.

• Kínoz az aggodalom és úgy érzed, valami nincs rendjén.

Ha a szülés utáni szexuális életed aggaszt, beszélned kellene az orvosoddal. Normális, hogy nyugtalanít ez a téma, főleg a sebeid és az öltéseid miatt, ha még mindig nem gyógyultak be. A gondjaidat oszd meg a partnereddel is! Mondd el neki aggályaidat, és azt is, hogy szerinted még nem vagy kész az együttlétre. Ám egy kis előjáték nem árt, sőt, talán segít.

A legfontosabb, hogy vigyázz magadra, és fokozatosan kezd el ismét a szexuális életed, amikor biztosan fel vagy rá készülve.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.