Sokan hiába várják a szülés utáni kilók eltűnését?

Nem véletlenül tartanak tőle a nők, hogy a terhességgel feljött plusz kilók nem mennek le később sem – egy új kutatás megerősítette, hogy az anyák háromnegyede súlyosabb egy évvel gyermeke születése után, mint mielőtt teherbe esett.

Jogos a gyermekáldás előtt álló nők félelme attól, hogy a terhesség alatt felszedett kilókat nem fogják tudni maradéktalanul leadni. Ezt egy új kutatás is alátámasztja, mely megállapította, hogy az újdonsült édesanyák háromnegyede több kilót cipel magán a szülés után egy évvel, mint a teherbeesése előtt.

Miközben közel 800, alacsony jövedelmű nő adatait elemezték a kutatók, arra is fényt derítettek, hogy egyharmada azon nőknek, akik normális súlyúak voltak a terhesség előtt, túlsúlyosak vagy elhízottak lettek egy évvel a gyermek születése után. Az újdonsült anyák csaknem egynegyedén több mint 9 fölös kiló volt.

„Ez sajnos azt mutatja, hogy a terhesség magában elhízáshoz vagy túlsúlyhoz vezet, a nők jelentős részénél – mondta Dr. Loraine Endres, a tanulmány vezetője, a Chicagói Egyetem szülész-nőgyógyászatának klinikai asszisztens professzora. – Ez igen fontos kérdés, ugyanis egyre több elhízott ember van, az elhízás következménye pedig számos egészségügyi probléma, így a cukorbetegség és a magas vérnyomás is. Szerettem volna látni, valójában hol is kezdődik ez a nőknél, illetve, van-e bármilyen mód arra, hogy ezt megfordítsuk.”

Amerikában a 20 évesnél idősebb nők 35 százaléka elhízott, másik 34 százalékuk túlsúlyos. Ha a testtömeg index (BMI) 30 vagy ennél több, akkor az az ember már elhízott. 25-30-as BMI között túlsúlyos a helyes megnevezés. A BMI a magasság és a súly arányát veszi alapul és kiszámítja a testzsírt.

shutterstock_30929914

Dr. Loraine Endres és kollégái 774 nő adatait gyűjtötték össze az Egyesült Államok öt különböző területéről. A résztvevőket háromszor kérdezték egy 12 hónapos időszak alatt, a szülést követően. Magasságukat és testsúlyukat 6- illetve 12 hónappal a szülés után is mérték.

A kismamák átlagosan 14 kilót híztak a terhesség alatt és átlagosan közel 78 kilóval nyomtak többet a szülés után. Nagyjából 75 százalékuk súlyosabb volt, mint a várandóssága előtt, beleértve azt a 47 százalékot, aki több mint 4 kiló pluszt tartott meg.

Vannak tényezők, melyek segítették a terhesség utáni súlyvesztést, beleértve a szoptatást és a mérsékelt testedzést – tette hozzá a tanulmány.

„A legnagyobb probléma az, hogy a nők nagy része túl sok kilót szed fel terhesség alatt – magyarázta Dr. Endres. – Minél többet híznak, annál nehezebb lesz leadni azt a súlyt. Onnantól, hogy megfogan a baba, az egészségügyi szakembereknek beszélniük kell a terhes nővel arról, mennyi a megfelelő súlygyarapodás, valamint, hogy hogyan maradhatnak aktívak.”

Azon nőknek, akik teherbe esnek, meg kellene érteniük, az „egyél kettő helyett” felszólítás csupán egy mítosz – elég 300-400 extra kalóriát fogyasztaniuk naponta, ha egy gyermeket várnak.

A tanulmány eredményeit ugyanakkor befolyásolhatta, hogy alacsony jövedelmű nőkről volt szó. Az ő számukra a súlyvesztés nehezebb lehet, mivel nincs annyi pénzük, hogy elmenjenek edzeni vagy éppen bébiszittert fogadjanak arra az időre, amit magukra szánnának, sőt, esetleg a környék, ahol laknak, sem olyan, hogy nyugodtan elmehessenek hosszabb sétákra.

shutterstock_75531826

Dr. Timothy Hickman, a Texas-i Houston Metodista Kórház reproduktív endokrinológia- és meddőségi osztályának vezetője elmondta: a felfedezés nem okozott számára meglepetést, de hozzátette, hogy a szülés utáni testedzés és a szoptatás valóban segít az extra kilók leadásában.

„Senki sincs arra ítélve, hogy elhízott legyen – fogalmazott. – De mindenki ki van téve a túlzott terhességi súlygyarapodás esélyének, ha nem figyel oda és nincs konkrét terve az étkezésére nézve. A tanulmány arra is rámutat, hogy még fogantatás előtt érdemes jó formában lenni, csak a szükséges mennyiséget hízni terhesség alatt, valamint kidolgozni egy tervet arra nézve, hogyan adjuk le a kilókat a szülés után.”

Dr. Endres azt is hozzátette, hogy érdemes lenne gyakrabban látniuk a gyermeknek már életet adott, újdonsült anyákat, így egészségi állapotukat is sűrűbben ellenőrizhetnék, támogatva őket ebben a kritikus időszakban.

A tanulmányt az Obstetrics & Gynecology szaklap közölte.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.