Pótoljuk a D-vitamint!

Ausztrál kutatók szerint a terhes anya alacsony D-vitaminszintje beszédtanulási nehézségeket okozhat később a gyermeknél. A problémát vitaminpótlással lehetne megelőzni.

„A D-vitamin megfelelő szintje elengedhetetlen a gyermek megfelelő fejlődéséhez” – vélekedett Andrew Whitehouse, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem Telethon Gyermekgyógyászati Kutatóintézetének munkatársa. Elmondása szerint a várandós nők szervezetében az utóbbi 20 évben jelentősen lecsökkent a D-vitamin szintje, főleg azért, mert kevesebbet tartózkodnak a napon.

terhes

„Még nem teljesen egyértelmű, milyen hatással jár mindez a gyermekre, de a legújabb kutatások szerint a D-vitamin hiánya fokozza a későbbi nyelvelsajátítási nehézségek kialakulásának valószínűségét” – tette hozzá a kutató. A tanulmány a Pediatrics című folyóirat legújabb számában jelent meg.

A kísérletbe a szakemberek 700 várandós nőt vontak be, akik gyermekeit 2, 5, 8, 10, 14 és 17 éves korukban vizsgálták meg. A gyermekek nyelvi készségeit 5 és 10 éves korukban mérték fel. Úgy tapasztalták, hogy a terhes anya D-vitamin szintje nem áll összefüggésben későbbi viselkedési vagy érzelmi problémákkal, hiánya azonban fokozza a nyelvi nehézségek valószínűségét. Ez alapján elmondható, hogy a D-vitamin fontos a magzat idegrendszerének megfelelő fejlődéséhez. Ugyanakkor a jelenség pontos magyarázata még várat magára.

Dr. Jennifer Wu, a New York-i Lenox Hill Kórház szülész-nőgyógyásza szerint egy átlagos várandós nőnek 1200 egységnyi D-vitaminpótlásra lenne szüksége naponta, ám akinek szervezetében a szükségesnél jóval kevesebb van, 10 000 egységnyit is bevehet. Az orvos véleménye szerint a készítmények szedését már akkor érdemes elkezdeni, amikor csak tervezzük a teherbeesést.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.