Ó, de jó a kakaó – de miért szeretjük annyira?

Mi az: tejben oldódik, finom és megédesíti a reggeleket? Naná, hogy a kakaó italpor! De miért is szeretjük annyira? Egy kutatásból kiderült, hogy mi, felnőttek azért, mert kortyolgatása kellemes gyermekkori emlékeket idéz fel bennünk, a csemeték pedig azért, mert egyszerűen finom.

A gyermekek életük első kakaó italukba 2 éves koruk környékén kortyolnak bele – derült ki a Synovate, 2010-ben készült, kakaófogyasztási szokásokat vizsgáló jelentéséből. A megkérdezett felnőttek többségében a tejes ital fogyasztása meleg, barátságos, otthonos érzést kelt életre, amelyet a családi együttlétekhez kötnek. Egy bögre kakaó ital valóban képes megidézni az otthon melegét, a felnőttek gyermekkorát, a reggeli órákban lendületet ad, és a szülők nagy örömére segít kicsalogatni a gyermeket az ágyból.

Szerepe a táplálkozásban

„A tejnek – így a tejes italoknak is – kiemelkedően fontos a szerepe a táplálkozásunkban, hiszen kiváló energia-, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag forrás. A benne található értékes fehérjék elengedhetetlenek többek között csontjaink és izmaink fejlődéséhez, regenerálódásához. Az egyes, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított kakaó italporok kiegészíthetik a tej természetes összetevőit, így hozzájárulva a reggeli étkezés tápértékéhez, miközben a napi folyadékfogyasztásunk egy részét is fedezhetik” – mondja Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa.

A kiegyensúlyozott reggeli része lehet

A reggelinél mint az egyik legfontosabb főétkezésünknél a fő élelmiszercsoportoknak jelen kell lenniük, hogy szervezetünk hasznos tápanyagokhoz jusson.

kakao2

„Az ideális reggeli tartalmaz teljes értékű gabonából készült élelmiszert, például teljes kiőrlésű kenyeret, tejet, tejes italt, egyéb tejterméket vagy egyéb, teljes értékű fehérjeforrást, friss zöldséget vagy gyümölcsöt és innivalót” – hangsúlyozza a dietetikus. Tehát egyes, a gyermekek csontjainak megfelelő növekedését és fejlődését D-vitaminnal támogató, a gyermekek kognitív (szellemi) képességének fejlődését elősegítő vassal dúsított kakaó italpor tejjel fogyasztva, nagyszerű napindító lehet a kiegyensúlyozott reggeli részeként.

5 érv, amiért jó, ha kakaó italt iszunk

  1. Nagy előnye, hogy egyszerűen, pillanatok alatt elkészíthetjük.
  2. Szinte bármelyik napszakban fogyaszthatjuk.
  3. Finom, így még azok a csemeték is szívesen kortyolják, akik önmagában nem kedvelik a tej ízét.
  4. Remek kísérője lehet a családi vacsoráknak, a közös társasjátékozásnak, tévézés helyett jó választás lehet meseolvasós estékre.
  5. Az egyes, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított kakaó italporok, kiegészítve a tej természetes összetevőit, hozzájárulhatnak az étkezés tápértékéhez és a napi szükséges folyadékbevitelhez.

Miért jó a D-vitamin, a vas és a cink?

Szervezetünk csonttömegének fejlődése gyermek- és serdülőkorban a legintenzívebb, ezért kiemelten fontos a D-vitamin és a kalcium együttes bevitele. Jó tudni, hogy a D-vitaminnak kulcsfontosságú a szerepe a csontok fő alkotóelemei, a kalcium és a foszfor felszívódásában, és a gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges. A vas megtalálható testünk minden sejtjében, és elengedhetetlenül szükséges a vörösvértestek képzéséhez, mi több, elősegíti a gyermekek kognitív (szellemi) képességének fejlődését, többek között a gondolkodást, memóriát, koncentrációt.

Forrás: