Mire kell figyelni szüléskor?

A szülés, egy új élet világra hozása embert próbáló feladat, de teljesen változó, ki hogyan éli meg, és melyik kismamánál meddig tart. A szülésnek három szakasza van: a méhösszehúzódásokkal indul meg, ekkor kezdődik a vajúdás, amely során a méhszáj kitágul, majd teljesen eltűnik.

A tágulási szakasz végétől számított szakaszt – amikor a méhnyak kitágult, és nem tapintható a pereme -, a baba megszületéséig kitolási szakasznak nevezzük. A szülés kitolási szakaszának elérkezése jól érzékelhető, mivel a baba koponyájának beékelődése a szülőcsatorna ezen szakaszán nyomást gyakorol a végbélre.

A kismama úgy érzi, mintha székelnie kellene, de jobb megvárni, amíg az orvos jelzi, hogy megkezdheti a nyomást, mivel lehetséges, hogy a méhnyaknak még van pereme, és ez sérülhet a nyomás miatt! Az anya ilyenkor már kényszert érez a nyomásra, ez a nyomási ingerrel egybekötött méhösszehúzódás a tolófájás.

bebi-001

A tolófájásokkal és a haspréssel, melyet a kismama kifejt, kitolódik a baba a szülőcsatornából. A folyamat fél-egy órán át tarthat, de aki már többször szült, annak kevesebb időbe telik. A szülő nőnek nem kell attól tartania, hogyan fog kiférni a kisbaba.

A terhesség alatt ugyanis a medenceízületek fellazulnak, tágulni is tudnak millimétereket a szüléskor, a baba koponyája pedig képes deformálódni, hogy átjusson a medencecsontok közt. A koponya a szülés utáni 4-5. napon visszanyeri az eredeti alakját, és normális, kerek lesz.

Amint a kisbaba koponyája a szülés során mélyebbre kerül, egyre nő a nyomási inger, a kismama pedig erősebb hasprést fejt ki. A kitolási szakasz folyamán az orvos vagy a szülésznő végig tanácsot ad, irányít, s érdemes mindent úgy csinálni, ahogy mondják, hiszen bőven van tapasztalatuk!

feher-001

Javasolják, mikor és hogyan vegyünk levegőt, mikor nyomjon a kismama, mikor tartsa vissza a levegőt. Előre elkészülni nehéz a nyomásra, a legjobb technikát minden nő érzi az adott szituációban, s igyekezni kell, hogy a hasprés lefelé tolja a kisbabát, és nem fejből, nyakból vagy mellkasból kell nyomni, mert az ájuláshoz vezethet!

A szülés során a baba feje általában a második-harmadik nyomásra megjelenik. Lassításra akkor van szükség, amikor a fej eléri a hüvelynyílást. Ez azért van, mert a gátnak kell egy kis idő a táguláshoz. Lazulását gátmasszázzsal is segítheti a szülész, ha a gát nem lazul mégsem, akkor – hogy a baba feje és válla gátrepedés nélkül átférjen – helyi érzéstelenítés mellett gátat vágnak.

A fej megjelenése után sorban előjönnek a vállak, majd a baba törzse. Amikor megszűnik a pulzálás a köldökzsinórban, elvágják, majd a kisbabát az anya mellkasára helyezik, mielőtt elviszik megfürdetni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.