Mire is jó az ultrahangos vizsgálat?

Az ultrahang szó hallatán a szemünk előtt többnyire a vizsgálóasztalon nagy pocakkal fekvő, izgatott kismama képe jelenik meg. A képalkotó vizsgálat felhasználási köre a valóságban azonban a növekvő magzat fejlettségének, és nemének meghatározásánál jóval szélesebb.

Hangból képet formál
Az ultrahang, vagy másnéven szonográfia hanghullámok segítségével alkot képet a testben zajló folyamatokról. A módszer lényege, hogy az ultrahang gép által keltett magas frekvenciájú – az emberi fül számára nem hallható – hanghullámok visszaverődnek a belső szervekről, az így keletkező visszhangot pedig képpé lehet alakítani. A vizsgálattal a lágy szövetek, szervek mérete, alakja és állapota is meghatározható. Az ultrahang felhasználása főként a diagnosztika területén terjedt el, de bizonyos esetekben, például lágyszövet sérüléseknél a panaszok kezelésében is szerepet kap. A vizsgálatokat szonográfus, vagy radiológus végezheti, de a leletek kiértékelése minden esetben a radiológus hatáskörébe tartozó feladat.

A fogantatásban is segíthet
Az ultrahang legismertebb területe valóban a várandóssághoz kapcsolódó vizsgálatok elvégzése. Az ultrahang fontos szerepet kap a terhesség diagnózisában, a magzat fejlődésének nyomon követésében és természetesen a baba nemének megállapításában is. Kevésbé ismert, hogy az ultrahang nemcsak a már létrejött terhesség nyomon követését segíti, de a fogantatás időpontjának meghatározásában is fontos szerepe lehet – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Andrea. Mindenkinél előfordulnak úgynevezett anovulációs ciklusok, amikor nincs peteérés, de a menstruáció ugyanúgy megjelenik. Ha ez többszöri alkalommal is előfordul, az ultrahangos monitorozás segít megállapítani, van-e érett petesejt, vagyis van-e esélye a teherbe esésnek.

shutterstock_15802645

A vizsgálatok típusai
A nőgyógyászati ultrahang vizsgálat nem csak a várandósság ideje alatt nyújt segítséget. A kismedencei ultrahang a húgyhólyag, petefészek és méh állapotáról ad képet, férfiaknál a prosztata elváltozások korai felismerését is segíti – mondja a főorvos. A hasi ultrahang vizsgálat során jól áttekinthető a máj, epe, hasnyálmirigy, vesék, és a lép állapota. Az ultrahang fontos támpontot nyújthat még a főként nők körében gyakori pajzsmirigy elváltozások diagnózisához, de segítséget jelent az ízületi panaszok hátterének feltérképezéséhez is.  Speciálisan a nyaki és a végtagokban lévő erek vizsgálatára használt eszköz a Doppler-ultrahang, mely az erekben áramló vér sebességét és irányát is érzékeli.

Szerepe a megelőzésben
Az ultrahang fájdalommentesen alkalmazható eszköz a betegségek idejében történő felismerésére. Számos, népbetegségnek is tekinthető elváltozás korai diagnózisához nyújthat segítséget a megadott időközönként ismételt vizsgálat – hangsúlyozza dr. Szabó Andrea. Káros mellékhatása nincs, így annyiszor ismételhető, ahányszor szükséges. A megelőzés céljából történő ultrahangos vizsgálat, az egyes szervek betegségei mellett a daganatos elváltozások korai felismerésében, és az érbetegségek szűrésében is fontos szerepet tölt be.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.