Méhen kívüli terhesség – Mikor komoly veszélyben vagy

Méhen kívüli terhességről akkor beszélünk, ha a megtermékenyített petesejt nem a méh üregébe ágyazódik be. Mivel az anya, aki sokszor még a terhesség fennállásáról sem tud, életveszélyes állapotba kerülhet, fontos, hogy tisztában légy a veszélyekkel, annak ellenére, hogy ez csak az összes terhesség 0.8-1 százalékában fordul elő.

Normális körülmények között a tüszőrepedést követően a petesejt a petevezetőben találkozik a hímivarsejttel és itt történik a megtermékenyülés. Ezt követően 5-7 nappal a megtermékenyítést követően a méhnyálkahártyába ágyazódik be, és itt fejlődik tovább. Kóros esetben a méh üregbe való eljutás zavart szenved, és a megtapadás a méhen kívül történik.

Mi hajlamosíthat a méhen kívüli terhességre?

A méhen kívüli terhességek döntő többségében (98%) a petevezetőbe ágyazódik be aterhesség. Előfordulhat azonban akár az is, hogy a hasüreget borító hashártyán vagy a máj felszínén tapad meg. A betegség hátterében akár szervi eltérések, például vékony petevezetők állhatnak.

Korábbi kismedencei gyulladások vagy korábban a petevezetéken végzett műtétek miatt a méhkürt hegesedhet, összenövések alakulhatnak ki, melyek akadályozzák a megtermékenyített petesejt mozgását.

Petefészekciszták, miomák is hajlamosítanak méhen kívüli terhesség előfordulására.

Hogyan ismerhető fel?

Méhen kívüli terhesség esetén is jelentkeznek ugyanazok a terhességi gyanú és valószínűségi jelek, mint amiket a méhen belüli terhesség kapcsán jól ismerünk:

  • A terhességi teszt pozitív
  • Emlőfeszülés, enyhe hányinger, hányás, gyakori vizelési inger, hangulatváltozás lép fel és kimarad a menstruáció.
  • Pozitív terhesteszt mellett barnás, úgynevezett kávéaljszerű vérzés jelentkezése lehet az első jele a méhen kívüli terhességnek vagy a korai vetélésnek.
  • Ha a petevezetőben beágyazódott magzat még korai stádiumban elhal, akkor nem károsítja a petevezetőt, nyom nélkül felszívódhat. Amennyiben tovább növekedik, akkor megrepesztheti a kürt falát, ami hasüregbe történő vérzést okozhat. Ha ez bekövetkezett, az alaptünetekhez a gyors vérvesztés tünetei társulnak (heves szívdobogás, csökkenő vérnyomás, sápadtság, eszméletvesztés) vérzés, hirtelen rosszullét, ájulásérzés.

ultrahang

Megelőzése lehetséges?

Sajnos a méhen kívüli terhesség létrejöttét kivédeni nem lehet. Amennyiben ismert a kialakulásában szerepet játszó tényező megléte (például súlyos kismedencei gyulladás az előzményben, a petevezetőn történt korábbi műtét), akkor a vérzés kimaradása esetén a terhesség korai diagnosztizálása javasolt, ezzel nem csak az életet veszélyeztető súlyos hasűri vérzés előzhető meg, de a legkisebb beavatkozással járó kezelés alkalmazására is lehetőséget ad.

A terhesség előtt felismert petevezető károsodás esetén egyes esetekben lehetséges helyreállító műtét végzése.

Hogyan kezelhető a méhen kívüli terhesség?

A nagyon korai időben felismert méhen kívüli terhesség gyógyszerekkel, műtéti beavatkozás nélkül megszüntethető, egyéb esetben hastükrözés (laparoszkópia) elvégzése szükséges. Laparoszkópia során a terhességet kiágyazzák a petevezetőből, vagy előrehaladottabb esetben a petevezetékkel együtt eltávolítják.

Ha a másik oldali kürt ép, egészséges, akkor spontán terhesség létrejötte a későbbiekben várható. Súlyos állapotú, azonnali beavatkozást igénylő betegnél hasi műtétet végeznek, ilyenkor viszont elkerülhetetlen a petevezető, vagy akár a petefészek kivétele.

Amennyiben mindkét oldali kürt károsodott, akkor lombikprogramba utalják a gyermeket tervező nőt, mert a kétoldali petevezeték lezártsága esetén csak mesterséges megtermékenyítés igénybevételével lehetséges a későbbiekben terhesség.

Forrás: Webbeteg.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.