Mama és baba veszélyes ellensége: Hepatitis B

A Hepatitis B az egyik legelterjedtebb vírusos megbetegedés: a világon mintegy 280 millió fő hordozza magában a vírust és fertőz gyakran anélkül, hogy tudatában lenne. A betegség kifejezetten veszélyes a kismamákra, ugyanis a terhesség alatt elkapott Hepatitis B nagy eséllyel fertőzi meg a babát is!

A Hepatitis B kialakulása

A Hepatitis B a leghosszabb lappangási idővel rendelkező májgyulladás: a tünetek megjelenéséig általában 75 nap telik el, de az is előfordulhat, hogy a fertőzéstől számított 180. napon jelentkeznek az első panaszok. Sajnos figyelembe kell vennünk azt, hogy azok a fertőzöttek is átadhatják a vírust, akik még nem is tudnak saját betegségükről.

A májgyulladás ezen fajtájának két lefolyásáról beszélhetünk: az akut és a krónikus Hepatitis B-ről. Az akut májgyulladás akár tünetmentes is lehet, viszont az egészen kicsi gyermekek is megfertőződhetnek, és csak laboratóriumi körülmények között lehet kimutatni a vírushordozást.

magzat

Nagyon veszélyes, mivel később gyakran ezekből az akut megbetegedésekből alakulhat ki a krónikus májgyulladás, ami olyan súlyos következményekkel járhat, mint a májzsugor és a májrák.

A Hepatitis B kezelése

A Hepatitis B erősen fertőző betegség: elsősorban vérrel és testnedvekkel terjed, de ne hidd, hogy csak szexuális úton adható át; egy horzsolás vagy vágás is könnyedén a fertőzés forrásává válhat! A tünetek akut májgyulladás esetén főként az erős alhasi fájdalom, valamint a sárgaság és a sötét színű vizelet: ezek mind-mind a máj helytelen működésére utalnak.

A betegség leküzdésére nincs gyógyszer: csak a tüneti kezelésre van lehetőség, jó hír azonban, hogy ha akut májgyulladásról van szó, pár hét alatt teljes a felépülés, ám gyógyulást követően nem árt újra ellenőriztetni a májat, hiszen az akut májgyulladásban szenvedők 10 %-nál kialakul a krónikus változat.

pocak

Ha gyermeket vársz, különösen oda kell figyelned az egészségedre, a Hepatitis B-vel fertőzött anyuka ugyanis nagy valószínűséggel babájának is átadja a betegséget, az egy éves kornál fiatalabb fertőzöttek 90%-ánál pedig a fertőzés akuttá válik.

Az egy és négy éves kor közötti gyermekeknél ez a szám 30-50% körül mozog, négy éves kor felett a gyermekek egynegyedénél alakulnak ki később szövődmények. Azonban abban az esetben, ha az orvos értesül arról, hogy a kismama Hepatitis B betegségben szenved, oltással kezelheti a csecsemőt, akinek így esélye van a szövődmények nélküli felépülésre.

A Hepatitis B megelőzéséhez a megfelelő szexuális védekezés és a steril műszerek használata (műtétkor, tetoválás vagy piercing készítésekor) nagyban hozzájárul, ám a védőoltás már gyermek-, illetve csecsemőkorban is beadható. Hazánkban az oltást 13 éves korban kötelező beadni.

Forrás: