Magas vérnyomással is lehet komplikáció mentes a terhesség

Mint sok más terhességi problémával kapcsolatban, a magas vérnyomásról is több tévhit kering a köztudatban. Éppen ezért érdemes tiszta vizet önteni a pohárba, hogy meg lehessen tudni, mennyire veszélyes ilyenkor a hipertónia, illetve miként befolyásolja a várandóság időszakát és a gyermek egészségét a normálisnál magasabb érték. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája beszélt a problémáról.

Nem kell lemondani a gyermekvállalásról

Amennyiben magas a vérnyomása, természetesen bátran vállalhat gyereket, sőt, könnyen lehet, hogy teljesen normális és komplikációktól mentes terhessége lesz. Viszont azt nem árt számításba venni, hogy ilyenkor lényegesen megnő az esetleges komplikációk esélye!

A Blood Pressure UK közleménye szerint 20-ból 1 nőnél alakul ki hipertónia a várandósága során, éppen ezért ajánlott még a babaproject előtt kivizsgáláson részt venni, mivel ha már eleve egy kicsit emelkedettebb az értéke, akkor érdemes kiemelt figyelmet fordítani rá, nehogy a terhesség alatt rosszabbodjon az állapota. Így tehát amint elhatározta, hogy gyereket szeretne, és a vérnyomása gyakran a normál tartományon kívül mozog, ajánlott szakemberhez fordulni, de mindenekelőtt változtatni az életmódján –sok mozgás, kevés só, kiegyensúlyozott étrend-, amit ha kell, akkor gyógyszeres kezeléssel szükséges kiegészíteni.

Magas vérnyomástól a preeclampsia-ig

Amennyiben már eleve magas a vérnyomása, akkor a szakemberek szerint könnyebben fog kialakulni a kismamánál preeclampsia, ami az anyára és a babára is veszélyes lehet.

„A preeclampsia a 20. hét után alakul ki és a terhességek 4-6 százalékában fordul elő. A lábdagadással is járó állapot során a vérnyomás értéke 140/90 Hgmm-es – vagy még ennél is magasabb-, és a vizelet tesztcsík 1+ vagy több fehérjét jelez.  Sajnos ekkor egyéb eltérések is lehetnek, például vesefunkció romlás, májfunkciós eltérések, vérlemezke (thrombocyta) szám csökkenés. A korábban már ismert, idült hipertónia és a dohányzás a preeclampsia előfordulásának jelentős kockázati tényezője”- mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

Továbbá fontos tudni, hogy azoknál a nőknél, akik PCOS-ben (policisztás ovárium szindróma) szenvednek, nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás és preeclampsia, így nekik fokozottabban érdemes figyelniük az értékeiket, hiszen mindkét betegség már önmagában is megnöveli a vetélés és a koraszülés kockázatát!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.