Ma van a Védőnők Napja!

Az idén 5. alkalommal szervezte meg a Védőnők Napját az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Védőnői Szakfelügyeleti Osztálya, a Magyar Védőnők Egyesülete és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara.

1915. június 13-án alakult meg Budapesten az Újvárosháza közgyűlési termében az Országos Stefánia Szövetség az anya és csecsemővédelem szervezésére. A múlt század első évtizedeiben a védőnőknek nagyon fontos feladatuk volt a tudatlanság és a babona elleni küzdelem, az anyák meggyőzése a megfelelő csecsemőtáplálásról, a fertőző betegségek megelőzéséről, a gyermekek megfelelő gondozásáról.

2008 óta hagyomány, hogy ezen a napon a szakmát és az abban dolgozó egészségügyi szakembereket, a védőnőket ünnepeljük.

A védőnők 97 éve nyújtanak segítséget a legfontosabb életszakaszokban: a gyermekvárás alatt, az újszülött fogadásakor, a családi élet kialakításánál, támogatják a családokat a gyerekek óvodába, iskolába menetelénél. Jelen vannak mind az alap-, mind a szakellátásban.

A területi védőnők a várandósok és gyereket nevelők körében, az iskolavédőnők az oktatási intézményekben végzik munkájukat. A kórházi védőnők jellemzően a szülészeteken, újszülött osztályokon dolgoznak, és a várandós, gyermekágyas anyák ellátásában, a szoptatás segítésében, az anya és újszülöttje hazabocsátásának előkészítésében, az egészségnevelésben vesznek részt.

baba54

A megyei kormányhivatalok kistérségi népegészségügyi intézeteiben működő Családvédelmi Szolgálat munkatársai védőnői képesítéssel rendelkező szakemberek. Feladatuk többek között az oktatási intézményen kívüli családtervezési ismeretek terjesztése, a nehéz helyzetben lévő várandós anyák segítése, támogatása, illetve a terhesség-megszakítás előtti és utáni tanácsadás. A működést szakmai felügyeletet ellátó vezető védőnők segítik.

A szerdai ünnepségen Dr. Szócska Miklós államtitkár jubileumi díszokleveleket adott át az 50, 60 illetve 70 éve végzett védőnőknek. Öten Pro Sanitate díjat, tíz-tíz védőnő miniszteri Dicséretet illetve Díszoklevelet, hárman pedig védőnői tanácsadó elismerő oklevelet vehettek át.

A lakosság egészségének megőrzése érdekében végzett áldozatos munkájáért öt védőnő az Év Védőnője Díj elismerésben részesült.

A védőnői hivatás bemutatására meghirdetett pályázat díjazottjai előadásukban egy komplex szülésre felkészítő programról, a szoptatással kapcsolatos munka változásairól, valamint az ifjúsági védőnők feladatairól beszéltek az ország minden részéről érkezett kollégáiknak, a meghívott vendégeknek.

A történetekkel azt mutatták be, mit tehet a védőnő a szürke hétköznapokban, mellyel kapcsolatban elhangzott: a védőnők számára a szakmai elismerés mellett az is igen fontos, hogy a családok elégedettek legyenek, érezzék, hogy értük dolgoznak.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.