Kívánósság és a reggeli rosszullétek

A terhesség első jelei közé tartozik az émelygés, a reggeli rosszullét, amely nagyjából a babavárás hatodik hetében jelentkezik először. A havi vérzés elmarad, így a kismama számára egyre biztosabb lehet, hogy új élet fejlődik a szíve alatt.

A kellemetlen rosszullétek oka, hogy a hormonszint megváltozik, egyre nő a szervezetben a HCG-hormon szintje. A HCG (humán chorialis gonadotropin) csak a terhesség alatt képződik, mennyisége nagymértékben megnő a vérben és a vizeletben, ha várandósságról van szó.

Mennyisége az első időszakban extrém lehet, de csak a terhesség 12-14 hetéig emelkedik, innentől a szint állandó. A kellemetlen tünetek a harmadik hónap környékén szűnnek meg. A babavárás idején a kismamát érheti jó néhány meglepetés: a rosszullétek miatt legtöbbször mindenféle szag, illat zavarja, olyannyira, hogy talán még főzni sem tud miattuk.

Éhes, de nem kíván enni semmit: emiatt fordulhat elő, hogy a terhesség első harmadában a nő nemhogy nem hízik, de még fogy is. Bizonyos illatok, amelyeket korábban kedvelt, meglepetésszerűen a rosszullétig képesek őt zavarni, nem csak ételeké, de a kávé illata, a dohány szaga, vagy valamilyen testápolóé, parfümé, amit azelőtt szeretett, mindez a HCG hormon idegrendszerre gyakorolt hatása miatt van.

Ennek ellenkezőjét, a kívánósságot viszont az okozza, hogy a HCG-hormon hatással van a gyomor nyálkahártyájára. Megváltozik a szervezet anyagcseréje, hirtelen éhségérzet jelentkezik, a kismama kívánós lesz.

csokolade-001

A kívánósság a rosszullétek elmúlásával, a 12. hetet követően jelentkezik leginkább: a babát váró nő nagyon nehezen tudja visszafogni magát, ha valamilyen ételt megkíván. A kívánósság csillapíthatatlan, a kismama leggyakrabban valamilyen gyümölcsöt szeretne enni, savanyúságot vagy édességet.

Ilyenkor csodálkozik a környezet, hiszen akár a legbizarrabb ételkombinációkat is képes megenni, olyan ételeket kever egymással, amelyek egyáltalán nem illenek össze. Vagy olyasmit kíván enni, amit azelőtt sosem fogyasztott volna el, ki lehetett volna vele űzni a világból.

Egy biztos: nagy önuralomra van a kismamának ilyenkor szüksége, ha ügyelni akar a súlyára, a kívánósság időszaka ugyanis igencsak próbára teszi. Sokan nem is állnak ellen, inkább elfogyasztják, amit megkívánnak. Jó esetben gyümölcsről, savanyúságról van szó, rosszabb esetben édességhegyeket is megehetnek.

Van, aki egy kiló őszibarackot képes elfogyasztani, vagy állandóan a csípős dolgokat kívánja; más tíz éve nem ivott tejet, azon kívül, hogy ízesítette vele a kávéját, a terhesség alatt azonban pohárszám önti magába. Egyes kismamák magában eszik a májkrémet, vagy a lekvárt. Megtörténhet az is, hogy a korábban szeretett ételek egyszerűen nem mennek le a leendő anyuka torkán.

Az is változó, melyik kismama mennyire kívánós: van, aki első terhességénél érzi a kívánósságot, a másodiknál azonban egyáltalán nem, vagy fordítva. Előfordul olyan is, hogy valaki szoptatás alatt érzi kívánósabbnak magát, nem a terhesség idején. Azok az ételek azonban, amikért a babavárás alatt a kismamák „majd megvesznek”, a szülés után általában megint kikopnak az étrendjükből.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.