Kismamaként erre figyelj oda utazás előtt!

Nyáron a nyaralásé a főszerep, sok kismamát foglalkoztat azonban a gondolat: babájával a pocakjában nekivágjon-e akár egy rövidebb utazásnak is? A szakértők szerint a terhesség egy bizonyos szakaszáig cseppet sem kell aggódni, ám néhány dologra feltétlenül oda kell figyelni!

A rövidebb utazásokról, kirándulásokról akkor sem kell lemondanod, ha épp babát vársz. Az orvosok bátran javasolják a leendő anyukáknak, hogy élvezzék a nyaralást, a pihenést, amennyiben a terhesség nem veszélyeztetett. Nem árt azonban odafigyelni néhány apróságra az úti cél kiválasztásakor.

Ne utazz túl messzire!

Várandósság alatt érdemes közeli úti célokat választani. Tanácsos olyan helyre menni, ahova gyorsan eljut a kismama, hiszen a hosszas ülés megterheli a szervezetet: a végtagok vénáiban gyulladás vagy akár vérrög kialakulásának kockázata is fennáll.

Repülés előtt különösen körültekintőnek kell lenni, mert a terhesség bizonyos szakaszától (ez sokszor a 36. hét) egyes légitársaságok nem vállalják állapotos nők szállítását. Gondoljunk bele: egy Los Angelesbe tartó repülőgép nem tud leszállást végezni az Atlanti-óceán felett, ha a szülés beindul vagy komplikációk lépnek fel!

repules

Kerüld a védőoltásokat!

Érdemes kerülni az egzotikus helyeket, és csak olyan szállást foglalni, ahol higiénikus környezetben van lehetőség tisztálkodásra, étkezésre, alvásra! A kismama és a magzat érdekében minél inkább kerülni kell a fertőzés lehetőségét, szükség esetén pedig a magas szintű orvosi ellátásra is szükség lehet.

Válasszunk olyan országot, ahol nincsenek szükséges védőoltások, hiszen ezek hatását a terhességre általában a gyártók maguk sem ismerik! A maláriás területeket különösen kerülni kell, a betegséget terjesztő szúnyogokat ugyanis vonzzák a terhes nők, csípésük pedig komoly problémát okozhat mamánál és babánál egyaránt!

Fő a pihenés!

Nyaralásunk céljának is érdemes olyan helyet választani, ahol nyugodtan tudunk pihenni: a napozás, fürdőzés és a sport nincs kizárva terhesség alatt sem, ám mindenből mértéket kell tartani!

A fürdőhelyek látogatása előtt érdemes utánanézni, milyen víz van a medencékben (kismamáknak a 35 fok feletti vízhőmérséklet nem ajánlott), és étkezéskor is győződjünk meg arról, milyen minőségű ételt fogyasztunk, illetve milyen higiéniás körülmények között készült a fogás!

Forrás: