Kirándulás pocaklakóval

A terhesség nem betegség. Az egészséges kismamának általában nem kell lényegesen megváltoztatnia életmódját.

Mégis, mivel az áldott állapot az egész szervezetben jelentős változásokat idéz elő, vannak bizonyos szempontok, melyeket ajánlott szem előtt tartani.

Minden leendő anyának az a célja, hogy hozzájáruljon gyermeke egészséges fejlődéséhez, és biztosítsa a terhesség és a szülés normális lefolyását. Az egészséges kismama nyugodtan végezhet minden megszokott, nem különösebben megterhelő mozgást, fizikai munkát. Azonban szem előtt kell tartani, hogy a rosszabb oxigén-kihasználás miatt, csökken a szervezet teherbíró képessége.

Ne legyen teher a várandósság

Nagyobb súly cipelése, a hosszú ideig tartó álldogálás, az erőltetett gyaloglás maradandó károsodásokat okozhat babának, mamának egyaránt. Mind a fizikai, mind a szellemi munkavégzés mellett fontos a szabad levegőn töltött idő, például napi fél-egy óra séta. A nem versenyszerű sportolás, azoknak, akik korábban is rendszeresen mozogtak, nem káros, de nem ilyenkor kell az intenzív sportot elkezdeni. Nem ajánlottak a rázkódással járó mozgások: lovaglás, ugrás, síelés, aerobik stb. Minden mozgásforma kiválasztásánál egyénileg kell mérlegelni a kismama edzettségét, teherbíró-képességét.

Kirándulás a szabadban

A túrázás kimondottan javasolt. Az érintetlen természet szépsége, a jó levegő, a társaságban eltöltött idő kamatostul térül meg. A test és a szellem egyaránt kipiheni magát.

orchidea_katt3

Néhány szempont, amire érdemes odafigyelni a kismamáknak:

  • könnyű terepet válasszon, lehetőleg nagy és nehéz csomag nélkül induljon útnak
  • soha ne legyen egyedül, és legalább óránként tartson pihenőt
  • figyeljen a megfelelő folyadékpótlásra
  • csak kijelölt turistautakon kalandozzon, ott kisebb a balesetveszély
  • olyan túracipőben induljon útnak, ami biztosan tartja a bokát, a zokni ne legyen szoros, anyaga lehetőleg pamut legyen, a nadrág takarja a pocakot
  • praktikus a bot használata, mely nehezebb terepen növeli a biztonságérzetet, és kíméli az amúgy is meglazult izületeket
  • ha a kismama megizzadna, cserélje le pólóját, nehogy megfázzon
  • gondoskodjon napvédelemről (sapka, szemüveg, fényvédőkrém), és nem árt a kullancsveszélyre is felkészülni (erről bővebben az „Élősködő vérszívók” cikkben olvashat)

Ha a várandós anyukák betartják az alapszabályokat, akkor hétvégén vagy szabadság idején a kisebb nagyobb családi séták csodálatos perceket fognak szerezni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.