Hogyan válassz babakocsit?

Új vagy használt, egyfunkciós vagy kombi, háromkerekű vagy négy…? Megannyi kérdés, amivel szembesülünk babakocsi-vásárláskor. Mire figyelj oda mindenképp?

Ha nincs akkora szerencséd, hogy családon belül ingyen és bérmentve kapj kölcsön vagy örökbe egy még használható babakocsit, vagy úgy véled, hogy nem kockáztatsz egy 2-3 gyerkőcöt kiszolgált darabbal (azzal már valóban csak kockáztatni lehet), akkor ezernyi kérdéssel szembesülsz, még mielőtt betérnél valamelyik bababoltba. A legelső mindjárt az „új vagy használt?” lesz. Ez pedig azonnal hozza magával az „egyfunkciós vagy variálható?” kérdést.

Egyfunkciós babakocsinál ugyanis az újszülöttkorban használatos mózeskosaras változatot legfeljebb 5-6 hónapig használjuk, tehát kis szerencsével használtan is kifoghatsz működőképes darabot, és ráérsz később cserélni, amikor már funkciójában is váltasz. Ha azonban kombi kocsiban gondolkozol, jobb mindjárt egy újjal kezdeni. Igaz, hogy drágább, de hosszú távon kifizetődőbb megoldás. Mivel összesen átlagosan 1,5 évig használod (ha közben nem születik újabb csemete), szempont lesz a könnyű súly, ami persze a strapabíróság rovására megy.

shutterstock_59783053

A kombi kocsinak nagy előnye, hogy az egyes felsőrészeket önállóan is használhatod: lehet mózeskosár, a hordozó egyben autósülés is, a jobb darabok hintáztathatóak – egyszóval több eszközt kapsz egyszerre, de nem annyiért, mint külön-külön.

Akár újonnan veszed a kocsit, akár használtan, mielőtt kifizetnéd, tegyél néhány kört a boltban vagy az eladó udvarán. Így fogod igazán megérezni, hogy mennyire könnyen tudod mozgatni, hogyan tudsz vele fordulni, és ha üresen is meggyűlik vele a bajod, gondold végig: ebben benne lesz még egy egyre nehezebb gyerek, meg a különféle kiegészítők, amik nélkül nem lehet elindulni sehova.

Az sem árt, ha időben eldöntöd, csak magában akarod a kocsit használni, vagy gyakran hurcolnád magaddal autóban, esetleg tömegközlekedni is szeretnél? Nézd meg, össze tudod-e csukni, befér-e az autód csomagtartójába, vagy méreténél fogva van-e esély rá, hogy fel tudsz szállni a buszra. Ha bármelyik feltétel nem teljesül, nem ez lesz a te darabod.

shutterstock_581882471

Végül még egy nagyon fontos ismérv, ami döntő lehet a babakocsi vásárlásánál: derítsd ki, hogy van-e az adott márkának hazai szervizhálózata, és nem árt, ha ismerősöktől, esetleg internetes fórumokon utánajársz, mennyire megbízhatók ezek. Annál ugyanis csak kevés bosszantóbb dolog van, mint amikor elromlik a kocsid kereke és hetekig nem tudják kicserélni alkatrész híján, de cserekocsit se kapsz: addig maradj otthon a kisemberrel.

Ha mindezek után még színben, anyagban, formában is sikerül neked és a pénztárcádnak tetsző darabot kifognod, mostantól a világ legszerencsésebb emberei egyikének mondhatod magad!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.