Hétből egy anyukát érint a szülés utáni depresszió!

Meglepő hír lehet, hogy egy kutatás szerint hétből egy nőt érint a szülés utáni depresszió. Az okokról és a személyes figyelem jelentőségéről írunk.

A JAMA Psychiatry című szaklapban publikált cikk szerint közvetlenül a szülés után hétből egy anyuka szenved az úgynevezett postpartum (szülés utáni) depressziótól, 22 százalékuk pedig a következő egy év során tapasztalja meg azt.

Épp ezért a kutatók szerint a fiatal anyákat kiemelten érdemes ebből a szempontból is ellenőrizni, felfigyelni a jelekre! A tanulmányt szerző brit szakemberek is elismerik, hogy sok anyukánál fel sem ismerik a depressziót, holott ez egy jelentős közegészségügyi probléma, ráadásul nem csak a magzatra, de a megszületett gyermekre is jelentős hatással van az anya lelki és érzelmi állapota!

A felmérésbe bevont 10 000 anya közül 1 396-nál, vagyis 14 százalékuknál volt megállapítható a diagnózis. Ezen belül a következő megállapítások születtek:

1. A depressziós anyák 19,3 százaléka gondolt már arra, hogy bántsa magát.

2. A korábban megjelenő depresszió és szorongásos zavarok előre jelezhetik a szülés utáni depresszió kialakulásának veszélyét.

3. Ez az időszak különösen veszélyes a bipoláris depresszió mániás fázisának megjelenése szempontjából. (A bipoláris depressziónál a depresszív, lehangolt és a mániás, túlzottan feldobott időszakok váltogatják egymást.)

depression

Az egészen egyértelmű, hogy a terhesség alatt megélt depresszió rossz hatással van az anyára és a magzatra is. Ez az állapot ugyanis az egész szervezet működését képes rossz irányba befolyásolni. Ez azt is jelenti, hogy megnő az alacsony születési súly és a koraszülés esélye is, ami növeli a szív- érrendszeri betegségek rizikóját.

Ha a már szült, fiatal anyuka depressziós, az kihat a gyermek fejlődésére, növeli a bizonytalan kötődés esélyét és csökkenheti a gyermek kognitív képességeit is, tehát mindenképpen kiemelt figyelmet, és hatékony kezelést érdemelne a kismamák és a fiatal anyák depressziója, amelynek felismerése komoly feladat lehet az érintett nő, az orvostársadalom és a közvetlen család számára is!

Ez utóbbira vonatkozólag az már korábbi kutatások során bebizonyosodott, hogy az a nő, aki erős támogatást kap a családjától a terhessége során, kevesebb valószínűséggel termel bizonyos stresszhormonokat, vagyis kisebb az esélye a szülés utáni depresszióra is.

,,A szülés természetesen a nők életének meghatározó eseménye, ám amíg eljutnak idáig és a szülés után következő hetek is döntő jelentőségűek. Különösen nagy a nyomás az egyedülálló anyákon, azokon, akik mögött nem áll támogató család, esetleg valamiféle komplikációtól tartanak. Ettől függetlenül azonban nyilván genetikai hajlam is kell ahhoz, hogy valaki depresszióssá váljék” – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza.

,,E kérdésben a nőgyógyásznak is feladata, hogy észrevegye azokat a figyelmeztető jeleket, amelyeket akár a terhesgondozás, akár az utógondozás során produkál az anyuka. Ha pedig észleli ezeket, segítsen neki megfelelő szakemberhez eljutnia, a kezelés, a terápia céljából! Ebben az érzékeny, különösen fontos időszakban döntő tehát az orvos megnyugtató, bizalomgerjesztő személyisége, és a minden szempontból elfogadó légkör, amely a kismamákat és a fiatal anyákat körülveszi!” – tette hozzá a doktor úr.

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.