Ha kisfiút szeretnél, ne stresszelj!

Kutatások szerint a terhesség alatti stressz amellett, hogy csökkenti a fiúgyermek születésének esélyét, még a koraszülés kockázatát is növeli.

A kutatás alapját egy olyan vizsgálat képezte, mely során a szakemberek arra keresték a választ, mekkora stresszel járt a  chilei földrengés az akkor éppen várandós kismamák számára. A kutatók a 2004 és 2006 között született chilei gyerek adatait nézték végig, akikről az is pontosan megállapítható volt, hogy az édesanyjuk a terhessége során milyen közel tartózkodott a 7,9-es erősségű rengés epicentrumához.

A Human Reproduction című lapban megjelent tanulmány szerzői arra a megfigyelésre jutottak, hogy azokban az esetekben, amikor az anya a földrengéskor terhessége harmadik hónapjában járt, csökkent a születendő fiúgyermekek aránya.

Míg általában több fiú születik, mint lány – nagyjából 51:49 arányban -, addig a tanulmány során ez az arány 45:55-re változott. Dr. Karine Kleinhaus, a New York Egyetem adjunktusa szerint ez a vizsgálat alátámasztja azt a korábbi megfigyelést, miszerint mivel a fiú magzatok nagyobbra nőnek, mint a lányok, több tápanyagra van szükségük az édesanyjuk hasában, aminek következtében az anyát ért stressz következtében gyakrabban vetélnek el, mint a lányok.

kisfiú

A tanulmányból az is kiderült, hogy azoknak a nőknek, akik terhességük második hónapja során élték át a földrengést, átlagosan 1,3 nappal, akik pedig a harmadik hónap során, azoknak már átlagosan két nappal rövidült meg a terhességük időtartama. Emellett százból több mint kilenc nő, aki a földrengéskor a harmadik hónapban volt, koraszülött gyermeket hozott világra, ami 3,4 százalékos növekedést jelentett a megszokott arányhoz képest. A hatás főleg az újszülött lányokon volt érzékelhető, akiknél 4 százalékkal nőtt a koraszülés aránya, ha az anya a második hónapban volt a földrengéskor, és 3,8 százalékkal, ha a harmadikban. A kutatás eredményei alapján a koraszülött fiúk arányának növekedése nem volt kimutatható a földrengés kapcsán.

Forrás: