Fény a babaszobában

Az újszülöttek egyik legelső feladata, hogy megtanulják elkülöníteni egymástól a napszakokat. Fontos a gyerekszoba megfelelő bevilágítása!

A természetes fény minden élőlényre pozitív hatással van. Gyakran előfordul azonban, hogy sötétre van szükségünk ahhoz, hogy megfelelően ki tudjuk pihenni magunkat. Kisbabánk számára mindkettőt biztosítanunk kell! A babaszobának lehetőleg olyan pontját válasszuk ki lakásunknak, ahova az ablakon át sok természetes fény jut, így elkerülhetjük a túl gyakori lámpahasználatot, ami egyáltalán nem tesz jót a picik szemének.

A napfényes szoba azért is előnyös, mert a virágok, melyek oxigént termelnek csemeténk számára, jól érzik magukat. Vannak olyan csecsemők, akik csak sötétben képesek aludni, ezért gondoskodnunk kell arról is, hogy a megfelelő időpontokban teljes sötétséget biztosítsunk a pici szobájába.

babaszoba

Ahol redőny van, ott ez könnyen elérhető, de vigyázzunk, amikor leeresztjük, mert a robaj, amit némelyik redőny ad, megijesztheti a babákat! Manapság gyönyörű sötétítőfüggönyöket készítenek gyerekek számára, kedves mintákkal. Igen hasznosak a ,,blackout” típusú sötétítők, melyek segítségével éjszakai sötétséget idézhetünk elő a bébi alvásához.

Érdemes elhelyezni a csilláron kívül egy kisebb fényerejű világítótestet, például egy olvasólámpát is, mert ennek a fényénél kényelmesen kielégíthetjük a baba esetleges éjszakai szükségleteit. Etetni még csak-csak lehet valahogy sötétben, de pelenkázni már lehetetlenség. Azonban, ha túl erős a világítás, szemünk fénye azt hiheti, hogy nappal van, és nem akar majd visszaaludni, a kellemes félhomály viszont andalítóan hat a picikre.

Éjjeli fényt csak akkor helyezzünk el gyermekünk szobájában, ha fél a sötétben. Lehetőleg ne szoktassuk hozzá ahhoz, hogy mindig világos van, mert a sötét az élet természetes része. Azonban, ha azt tapasztaljuk, hogy hiányolja a világítást, kellemetlenül érzi magát a sötétben, és ezért mindent kitalál (éhes, szomjas, ki kell mennie a mosdóba), hogy ne kelljen aludni, akkor segítsünk neki azzal, hogy egy halványan világító éjszakai fényt helyezünk el a közelében, ami megnyugtathatja.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.