Felére csökkent a gyermekágyi halandóság

Mintegy felére esett a gyermekágyi halandóság az elmúlt 25 évben, de csak kilenc országban érték el az ENSZ által kitűzött célokat.

Ez derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által csütörtökön közzétett adatokból. “A jelentésből kiderül, hogy a gyermekágyi halandóság globálisan 44 százalékkal csökkent az 1990-es évekbeli szinthez képest” – ismertette Lale Say, a WHO a reproduktív egészséggel foglalkozó kutatási főosztályának koordinátora. “Ez hatalmas eredmény, de a földrajzi elhelyezkedést tekintve az eredmények igen különbözőek, a halálesetek 99 százaléka ugyanis a fejlődő országokban történik” – tette hozzá Say doktornő sajtótájékoztatóján.

A gyermekágyi halandóság csökkentése szerepelt a nemzetközi közösség által 2000-ben elfogadott nyolc millenniumi fejlesztési cél között is. Az ötödik célkitűzés keretében az aláíró országok vállalták, hogy 1990 és 2015 között háromnegyedével csökkentik a gyermekágyi halandóságot.

A The Lancet című brit orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint 2015-ben 303 ezer nő halt meg a terhesség idején vagy azt követően, a szüléskor vagy a szülés után hat héttel fellépett szövődmények következtében.

ujszulott baba

A gyermekágyi halandóság globális mutatója jelenleg 216 százezer szülésenként, míg 1990-ben még 386 halálozás jutott százezer szülésre.

A terhesség vagy a szülés alatt fellépő szövődmények a kamaszkorú kismamák halálozásának fő okai a fejlődő országokban. Csak kilenc országnak (Bhután, Zöldfoki-szigetek, Kambodzsa, Irán, Laosz, Maldív-szigetek, Mongólia, Ruanda és Kelet-Timor) sikerült elérnie az ENSZ által kitűzött célt. Harminc további ország “jelentős előrehaladást” ért el Say szerint.

Kelet-Ázsiában érték el a legnagyobb sikereket, ott 1990 és 2015 között 72 százalékkal csökkent a gyermekágyi halandóság.

Fekete-Afrika továbbra is a leginkább sújtott térség, ott következik be a gyermekágyi halálozások 66 százaléka – ismertette Lale Say. Itt is visszaszorult azonban a gyermekágyi halálozás: míg 1990-ben minden 100 ezer szülésből 987 végződött halálesettel, 2015-ben már csak 546, azaz 45 százalékos volt a csökkenés.

A fejlett országokban a gyermekágyi halandóság 48 százalékkal esett vissza.

Sok tennivaló akad azonban, hogy elérjék az ENSZ által szeptemberben 2030-ra kitűzött célt: minden 100 ezer szülésből 70 alá csökkenteni a nők halálozási arányszámát.

Forrás: Hirado