Cukorbeteg terhesség túlsúllyal fűszerezve

Terhességben a 2-es típusú cukorbetegség és a túlsúly egy ijesztő együttes. Mindkét betegség önmagában emeli a szövődmények valószínűségét: több terhességi, szülési és újszülöttet érintő komplikáció fordul elő.

Mindkét betegség gyakorisága nagyarányban emelkedik a termékeny korú nők között. A The Journal of the American Medical Association-ban megjelent közlemény alapján 2007-2008 között a felnőttkorú nők között a kövérség aránya több, mint 35 százalékos volt az Egyesült Államokban. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai alapján a 20 év alatti nők közel 11 százaléka volt cukorbeteg.

„Még sosem volt ennyi túlsúlyos és diabeteses nő” – hangsúlyozza Loralei Thornburg, a Rochester Egyetem Egészségügyi Központ terhespatológiával foglalkozó szakembere, a cikk első szerzője. “Korábban a 2-es típusú cukorbetegség főleg az idősebbek körében fordult elő, ritkán találkozhattunk vele a terhesgondozás során. Remélhetőleg az új eredmények hozzájárulnak majd ahhoz, hogy jobban megértsük és kezeljük ezt a gyorsan terjedő kórt”.

Számos korábbi vizsgálat foglakozott a terhesség alatti túlsúly terhességi szövődmények számát emelő hatásával: ilyen például többek között a koraszülés, a szülési sérülések, a nagyobb vérveszteség, a hosszabb kórházi tartózkodás. Keveset tudtunk azonban a 2-es típusú cukorbetegség terhesség alatti hatásairól és még ennél is kevesebbet arról, ha a cukorbetegség és a túlsúly együtt fordul elő a terhességben. Egyelőre az sem világos, hogy önmagában a cukorbetegség vagy a cukorbetegség és a kövérség együtt okozza-e a szövődményeket.

cukorbetegseg

213, az Egészségügyi Központban szült hölgyek orvosi adatait elemezték, olyanokét, akik cukorbetegek és túlsúlyosak is voltak egyben. Hasonló testsúlyú ( BMI-jű) cukorbeteg és nem cukorbeteg párokat alkottak. A vizsgált hölgyek többsége túlsúlyos, kövér, vagy extrém módon elhízott volt.

„Ha a túsúly volt a fő gond, cukorbetegségtől függetlenül hasonló szövődményekkel találkoztunk. Ha más-más szövődmények léptek fel, akkor annak a cukorbetegség volt az oka” – magyarázták a kutatók. “Matematikai modelleket és számításokkal küszöböltük ki az egyéb tényezőket, például az életkor és a dohányzás okozta különbségeket. Kiderült, hogy a cukorbeteg, túlsúlyos terheseknél fordult elő a legtöbb szövődmény- a preeklampszia, császármetszési arány, a vállelakadás, a koraszülés, a nagy magzati súly, fejlődési rendellenességek és koraszülött intenzív ellátási igény aránya náluk volt a legmagassabb.”

„Mindkét tényező emeli a szövödmények arányát, ám ha együttesen fordulnak elő, a valószínűség még magasabb” – tette hozzá a szintén a Rochester Egyetemen dolgozó Kristin Knight. “A terhesség során a kismamák sokat tehetnek egészségük megörzése érdekében azaz a vércukorszintjük szabályozása érdekében: testedzéssel, megfelelő táplálkozással és az egészséges testsúly megőrzése révén egészségesebb gyerekeknek adhatnak életet.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.