Ártanak-e a napsugarak a kismamának?

Aki a nyári időszakban várja babáját, fokozottan kell figyelnie magára. Szabad-e napozni a terhesség idején?

A meleg idő embert próbáló tud lenni, hát még, ha az ember lánya magzatot hord a szíve alatt. A terhesség vége különösen megterhelő lehet. Egyébként is nagyon melegünk van, a pocak egyre terhesebbé válik, a hűvös szobában pihenve érezzük magunkat legjobban.

Ám amíg lehet, és szívesen teszi, a kismama is szívesen napozna egy kicsit. A kérdés az, mi az, ami nem tanácsos a terhesség alatt, befolyásolják-e a babát a napsugarak?

A terhesség idején nagyon fontos, hogy a kismama mindent megtegyen egészségéért, akkor a babának sem lehet semmi baja. A helyes táplálkozás alap – de arra is oda kell figyelni, cselekedeteink közül mi az, ami árthat esetleg a magzatnak. A nyári melegben egy kismama nemigen érzi jól magát, de akad, aki terhesség alatt sem szívesen hagyja ki például a napozást.

A bőr érzékenyebb a terhesség idején, ezért a napsugarak is fokozottabb kárt tehetnek benne, ha nem vigyázunk. Bőrirritáció is előfordulhat, amit jobb, ha elkerülünk. A terhesség alatt – a szeplők mintájára – nagyobb eséllyel alakulnak ki a napon pigmentfoltok, elszíneződés, mert ilyenkor az érzékenyebb bőr máshogy reagálhat az UV-sugárzásra.

napozas29

A kismama ne legyen sokat napon, nehogy tényleg leégés legyen a dologból, és ügyeljen rá, hogy hasát ne érje közvetlen az égető napsugárzás. Szűrt fényben, félárnyékban napozhat. Nemcsak a leégés veszélye fenyegeti, a várandós nő vérnyomása is hamar leeshet, ha szélsőséges hőmérsékleten tartózkodik. A napszúrás is veszélyes, ezért fontos, hogy minden óvintézkedést megtegyen az elkerülése érdekében.

Fogyasszon elegendő vizet, vitamint, ásványi anyagot – például gyümölcsöt. A folyadékháztartásban zavarokat okozhat a nagy meleg, ezért mindenkinek ügyelnie kell a megfelelő folyadékbevitelre, egy kismamának pedig még inkább. Fogyasszon ásványvizet, gyümölcslét, de ne szénsavas italokat.

A mértékletes és óvatos napozás nem okoz problémát, a szakemberek sem tiltják tőle a kismamát. A leégés mellett inkább a nagy meleg okozhat gondot: az anya teste túlzottan felmelegedhet. A kismama testhőmérséklete nem emelkedhet 39 fok fölé! Ez ugyanis a magzat szervezetét megterheli.

A hőségben fontos legalább 2-3 liter vizet elfogyasztani ilyenkor naponta, és minél többet tartózkodtunk kint, annál több folyadékot kell inni. Így biztosítjuk a vesék megfelelő működését, és a szervezet ásványi anyag-szükségletét is fedezzük.

Forrás: