A kismamák fertőző ellensége – A rózsahimlő

A rubeola, vagy más néven rózsahimlő egy cseppfertőzéssel terjedő gyermekkori betegség, melyet a rubeola vírus terjeszt.

A betegség a kicsiknél enyhe lefolyású, igazi veszélynek a kismamák vannak kitéve, a rózsahimlő ugyanis a terhesség korai szakaszában komoly magzati károsodást okozhat.

A rózsahimlő 2-3 napig tart. Járványszerűen terjed, elsősorban tél végén és tavasszal. Már úgy is meg lehet kapni, ha valaki egy légtérben van egy rózsahimlőssel. A mi szélességi körünkön a lakosság 90-95%-a már gyermekkorában túlesik a rózsahimlőn, és ily módon egy életen át immunissá válik.

terhesség

Ha egy nő a terhesség első három hónapja alatt kapja meg a rőzsahimlőt, az rendkívül veszélyes az embrióra. A gyermek sejtjei ebben a szakaszban vannak kifejlődőben, és a rózsahimlő vírus könnyen elpusztíthatja őket. Bár az embrió tovább nő, de a szemek (szürkehályog okozta vakság), a hallójáratok (süketség és siketnémaság), a csontok, a szív rendellenesen fejlődnek. Ezek a súlyos károsodások teszik a rózsahimlőt oly félelmetessé.

Ma már meg lehet nyugtatni a nőket: laboratóriumi tesztek segítségével megállapítható, hogy a nőnek volt-e már rózsahimlője, s hogy immunis-e. Mesterségesen is lehet védekezni: létezik egy oltóanyag, amelynek hatására a nő már a terhességet megelőzően immunissá válik.

Forrás: https://napidoktor.hu/