Az örök kedvenc: kókusztekercs

Vannak édességek, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Nevezhetjük őket örök kedvenceknek is. Mint például a sütést nem igénylő kókusztekercset.

örök kedvenc kókusztekercs

Nem mondanám magamat édesszájúnak, de vannak édességek, amelyeknek nem tudok ellenállni. Egy kókusztekerccsel például bármikor, bárki meg tud győzni bármiről. Nekem a kókusz-kakaó/csoki kombináció a non-plus ultra az édes ízek birodalmában. Legyen szó akár süteményről vagy szelet csokoládéról, engem ezzel a párossal megvettek kilóra.

Ez az elköteleződés valahol a gyerekkoromban gyökerezik, amikor még nem volt túl nagy kínálat édességek terén. Mondjuk más területen sem, de most koncentráljunk ide. Volt a Vadász és a Sport szelet, meg a Bohóc, karácsonykor a zselés szaloncukor meg néhány hasonló kaliberű finomság… és volt a celofánba csomagolt kókuszrúd. Nálam ez utóbbi mindent vitt. Tényleg. Odáig voltam érte meg vissza.

Aztán eltűnt és soha nem tért vissza. Voltak persze különböző próbálkozások különféle cégektől, de azt az eredeti ízt soha egyik változat sem tudta hozni. Aztán pár évvel ezelőtt egyszer egy vendégségben az orrom alá toltak egy nagy tálat, rajta sok-sok szelet kókusztekerccsel. A házigazda jó szívvel kínálgatta, de nekem sehogy sem akaródzott megkóstolni, mert biztos ez is csak egy utánérzet lesz és én még egy csalódást nem bírnék elviselni. Oké, csak vicceltem. De tényleg nem volt kedvem egy újabb ál-kókusztekercshez.

Aztán hogy, hogy nem, mégiscsak bekaptam egyet… aztán még egyet és ha nem szégyelltem volna, akkor ott egy ültő helyemben felfaltam volna az összeset, mert ez végre olyan volt, mint az a bizonyos régi kókuszrúd. Ízre, állagra, mindenre pont olyan, csak a mérete nem stimmelt. De kit érdekelt! Engem ott már csak az hajtott, hogy vissza tudjam fogni magamat a kókusztekercsek eltűntetésében és meg tudjam szerezni a receptet. Bár a terv első részét elbuktam, de a második felét sikerrel teljesítettem és ennek a családom is szívből örül.

Egyszerű kókusztekercs

örök kedvenc kókusztekercs

Előkészítés ideje:  
Főzési idő: 
Teljes idő:  

Hozzávalók

  • Alap:
  • 60 dkg darált háztartási keksz
  • 18 dkg porcukor
  • 4 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
  • 4 dl tej
  • 1 evőkanál rum vagy rumaroma (opcionális)
  • Krém:
  • 20 dkg puha vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg kókuszreszelék + 5 dkg a hempergetéshez

Elkészítés

  1. A kekszes alap hozzávalóit gyúrjuk egynemű tésztává. Akkor jó, ha se nem nyúlik, se nem mállik szét, tömör, de formázható.
  2. Vágjuk kettőbe a tésztánkat és tegyük félre.
  3. A puha vajat keverjük simára a cukorral és a kókuszreszelékkel.
  4. Egy sima felületet hintsünk meg a hempergetéshez félretett kókuszreszelékkel. Óvatosan nyújtsuk ki 5-7 milliméter vastag téglalap formára előbb az egyik, majd a másik tésztagombócot.
  5. Mindkettőnek szórjuk meg a tetejét is kókuszreszelékkel, hogy ne ragadjanak.
  6. Kenjük meg őket a vajas krémmel és a hosszabbik oldaluktól kezdve – a beiglihez hasonlóan – tekerjük fel a kinyújtott tésztákat.
  7. A kész tekercseket csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe egy-két órára dermedni.
  8. Az idő leteltével vizes, éles késsel szeleteljük fel a rudakat.

örök kedvenc kókusztekercs

örök kedvenc kókusztekercs

Forrás: Mom with Five