Az élet kulcsa: a nő

Odaadó feleség, gondoskodó anya, önmagát megvalósító, sikeres üzletasszony? Hogyan változtak a női szerepek és hogyan lehet ezeknek megfelelni?

Dr. Gyöngy Lilla kineziológus szakértőnk gondolatai nőkről, nőknek.

A világháborúk következtében a nők arra kényszerültek, hogy a férfiak helyett is helytálljanak a család fenntartása érdekében. Egyre inkább tért hódítottak a munka világában, miközben ezzel párhuzamosan vitték tovább az otthoni szerepeket is. Az addigi szereposztás a nemek között ekkor kezdett el jelentősen átalakulni. A nők számára egyre több területen kezdtek a korlátok lebomlani, és éltek is a lehetőségekkel. Ez azonban mára ahhoz vezetett, hogy teljesen elmosódtak a határvonalak férfi és női szerepkörök közt. Nincs már egy egységes társadalmi konszenzus arról, hogy mi a férfi- és mi a női szerep. Márpedig, ha nincsenek világos határvonalak, akkor nehéz tájékozódni mindkét nemnek.

Megfelelés?

Nagyon sok mindennek lehet, de nem feltétlenül kell, mert az elaprózódáshoz vezet. Minden nőnek egyénileg kell megtalálna a számára legjobb szereposztást. A legfontosabb, amit nőként tehetünk, hogy elsősorban magunknak próbálunk megfelelni. Ha függetleníteni tudjuk magunkat olyan sztereotípiáktól, mint: „egy nő csak akkor értékes, ha egy férfihoz tartozik”, „ha nincs gyereked, nem vagy nő”, és képesek vagyunk a belső hangunkra figyelni, akkor már jó úton haladunk. Olyan korszakot élünk, amelyben megvan a lehetőség új keretek kialakítására saját maguk számára.

Ahány lelki ok, annyi testi tünet

A megfelelési kényszer okozta stressz az anorexiától a nőgyógyászati betegségekig, végső esetben meddőséghez is vezethet. Kineziológusként az is ismert, hogy nem csak az egyén életében jelenlévő kényszerek, traumák válthatják ki ezeket, hanem generációsan hozott sebek, minták is. Sőt, a nőiséggel kapcsolatos blokkok, görcsök terén különösen jellemző a problémák átvétele a generációs felmenőktől, hiszen magzati korunkban hónapokig az anyánk testében vagyunk, közvetlenül érzékeljük az őt ért hatásokat, átérezzük minden érzését. Ezért fontos a nőiséggel kapcsolatos blokkokat mind egyéni, mind generációs szinten feltárni és feloldani. Érzelmi stresszoldás segítségével a kliens képes lesz saját és felmenői félelmeit, sérelmeit, elengedni, és megerősödve, számára kedvező változásokat elindítani az életében.

Egyensúlyban

A nők szerepe a család és a társadalom élete szempontjából is lényeges. Egy önmagával diszharmóniában lévő nő közvetlenül, és nagyon erős kötőerővel adja tovább minden fájdalmát és sebét a következő generációnak. Ezért fontos a régi sebeket, sérelmeket magunk mögött hagyni, önmagunkat egyensúlyba hozni. Csak egy önmagával harmóniában lévő nő tudja jól működtetni a női princípiumot. Egy ilyen nőhöz pedig olyan férfi fog tudni kapcsolódni, aki a férfi princípiumot működteti jól. A nő és férfi között helyreáll az egyensúly. Nem versengeni fognak egymás ellen, hanem kölcsönösen támogatni, erősíteni és tisztelni egymást anélkül, hogy bármelyiküknek is fel kellene adnia saját természetét. Egy egyensúlyban lévő pár pedig egyensúlyban lévő gyerekeket nemz és nevel, ami végső soron az egész társadalmat boldogabbá és egészségesebbé tesz. Ez jelenti azt, hogy a nő az élet kulcsa.

Nők együtt, egymásért

Pontosan tudjuk, mekkora erőt képvisel, amikor egy-egy közös cél érdekében a nők összefognak. Azt viszont nagyon sokszor elfelejtjük, hogy ugyanezzel a hozzáállással a mindennapok során is egymás legnagyobb támaszává tudunk válni. Lássuk meg egymásban nőtársunkat, sorstársunkat! Hiszen egyedül egy nő tudja, mi mindenen kell egy nőnek átmennie az életben, mikkel kell megküzdenie nap, mint nap. Adjuk meg önmagunknak és egymásnak a nekünk járó tiszteletet, szeretetet és elfogadást. Hiszen ne feledjük, a nő az élet kulcsa!

Forrás: Dr. Gyöngy Lilla, purecom

Forrás: https://napidoktor.hu/index