Az egészséges szója

Jót tesz a szója az egészségnek? Igen!

Magas fehérjetartalma, valamint a vegetáriánusok, vegánok és a laktózmentes diétát követők körében növekvő népszerűsége miatt az ázsiai konyha fontos alapanyaga, a szója mára világszerte az egyik legkedveltebb és legszélesebb körben termesztett növénnyé vált.

A szója-sztori  

Három apró bab egy hüvelyben: így kezdődik a szója története. A babhüvely és a virágok színe és mérete típustól függően változhat, de a szójanövény erős és ellenálló. Jól viseli az éghajlati különbségeket, és képes életben maradni és teremni Közép-Nyugattól a melegebb, déli tájakig. A szójabab olyan sokoldalú, hogy szüretelés után akár nyersen is ehető, vagy felhasználható különböző élelmiszerek készítéséhez. A szójababot – melyet nyers formájában, zölden fogyasztva edamame babnak neveznek – magas fehérjetartalma miatt sokan a hús alternatívájaként illesztik be az étrendjükbe. De szójababból számtalan finomság készül még: szójaital, tofu, miso, tempeh és szójafehérje- vagy lecitin is. A szója tápértéke igen magas: a növényi tápanyagok között egyedülálló módon minden alapvető aminosavat tartalmaz, emiatt az egyetlen nem állati eredetű, teljes fehérjének számít. Ezen kívül a szója rostokban gazdag, valamint remek kalcium és omega-3 forrás.

Kezdetek

A szójanövény Kínából származik, ahol már 13 000 évvel ezelőtt is termesztették. A kínaiak már ekkor alapvető élelmiszerként tekintettek rá, innen terjedt el először Ázsiában, majd az egész világon. Ma a szója az egyik legelterjedtebb növény világszerte, és a belőle készült élelmiszerek, mint a szójaital, a szójavirsli, a sajt- és joghurt alternatívák egészséges opciót jelentenek mindazoknak, akik valamiért el akarják kerülni a hagyományos, húsból és tejből készült élelmiszereket.

Szójafehérje   

szója tehát természetes módon rengeteg fehérjét tartalmaz. A fehérjék a sejtek fontos építőanyagai, melyek testünk minden alapvető funkciójához szükségesek. Hozzájárulnak az izmok egészségéhez és növekedéséhez, valamint a csontok fejlődéséhez és karban tartásához is szükségesek. Sőt, meglehetősen nagy mennyiségre van szükségünk belőle: egy felnőtt átlagos szükséglete napi 50 gramm. A legjobb, ha ezt a mennyiséget nem egyben, hanem a nap folyamán elosztva fogyasztjuk. A szójafehérje az egyik leggyakrabban fogyasztott, teljes értékű növényi fehérje, mely megfelelő mennyiségben tartalmazza a testünk számára szükséges aminosavakat. Ne feledjük: a változatos, kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen szervezetünk egészségének megőrzéséhez.

Hogyan fogyasszuk? 

A szójababból számos népszerű étel készül. Íme a mi kedvenceink a teljesség igénye nélkül:

  • Szójaital – szójababból készül, tiszta víz hozzáadásával. Nagyon tápláló ital, mely a szója minden értékes összetevőjét tartalmazza, és elegendő energiát biztosít testünk optimális működéséhez egész nap.
  • Szója alapú tejszínalternatíva – sokoldalú és ízletes növényi alternatíva a tejszín helyettesítésére bármihez, amihez tejszínt használnánk, sőt, desszertek készítéséhez is tökéletes választás.
  • Szója alapú joghurtalternatíva – a joghurt finom helyettesítője, mely natúr formájában kicsit krémesebb és lágyabb ízű, mint a tehéntejből készült változat. Gyümölcsökkel, müzlivel, magokkal dúsítva pedig egyenesen isteni. Ha nincs időnk gyümölcsöket aprítani, próbáljuk ki a gyümölcsös változatokat!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.