Az átlagossal akarunk szexelni?

Az emberek állítólag az átlagos arcot kedvelik, de az elmélet megdőlni látszik. Valóban a férfias férfiak tetszenek a nőknek?

Számos korábbi tanulmány számolt már be arról, hogy az emberek azokat az átlagos arcokat tartják a legvonzóbbnak, amelyek leginkább illeszkednek a nemi sztereotípiáikba, vagyis a nők a minél férfiasabb, a férfiak pedig a minél nőiesebb arcokat részesítik előnyben a másik nemnél.

A New York Egyetem pszichológusa, Christopher P. és a Princeton Egyetem munkatársa, Alexander Todorov azonban új teóriával álltak elő, és elkészítettek egy számítógépes modellt is, amelynek segítségével meghatározható, mitől válik vonzóvá egy arc a másik számára. Programjukhoz több ezer arcot, illetve húsz-húsz egyetemista férfitól és nőtől származó értékelést használtak fel, mely során mindenki az ellenkező nemekhez tartozó arcokat pontozta ötven különféle szempont alapján.

szexualis elet

A vizsgálat során arra derült fény, hogy a férfiak valóban azt kedvelték, ha a nőknek tipikusan nőies arcuk van telt ajkakkal és nagy szemekkel, a nőknek azonban az tetszett, ha a férfias jellemzők mellett, amilyen például a sötétebb tónusú bőr, nőiesebb, lágyabb formájú a másik nem arca. A tanulmány szerzői azt is megállapították, hogy az átlagos arc fogalma nem olyan egyértelmű, ahogy azt korábban vélték. Miközben a nők és a férfiak is vonzónak tartják az átlagos arcot, ez nem jelenti azt, hogy a legátlagosabbat tekintik a legvonzóbbnak.

A tanulmány a Psychology Science című folyóirat legközelebbi számában fog megjelenni, de már most érte néhány kritika, miszerint túl kevés személy bevonásával készítették el a számítógépes programot, továbbá az, hogy valaki vonzónak talál egy arcot a számítógépen, még nem jelenti azt, hogy a való életben is ugyanolyan arc tetszene neki.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.