Az anyatej életmentő lehet a koraszülöttek számára

Magyarországon évente nyolcezer csecsemő jön világra a 37. terhességi hét előtt, azaz koraszülöttként, világszinten pedig ez a szám eléri a 15 milliót.

Minden újszülött nagy odafigyelést igényel, az idő előtt született babáknak azonban speciális gondoskodásra van szükségük. Ma már korszerű és innovatív eszközök segítenek megteremteni a koraszülöttek fejlődéséhez szükséges körülményeket, az élet első 1000 napjának megfelelő táplálása – különösen a 6 hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálás – azonban szintén kulcsszerepet játszik a túlélési esélyek javításában és az egészséges fejlődésben.

Míg az időre született csecsemők 280 napot töltenek méhen belül, addig a korababák ennél 20-100 nappal hamarabb jönnek világra, így szervezetüknek nincs ideje teljes mértékben kifejlődni. A koraszülött-osztályon rendelkezésre álló modern eszközök fontos szerepet játszanak a túlélési esélyek javításában és a maradandó károsodás megelőzésében, azonban a megfelelő táplálás is életmentő lehet a koraszülöttek számára.

Az anyatejes táplálás és a családbarát ellátás kulcsszereppel bír

A szülők mindig nagy várakozással tekintenek az új családtag érkezésére, sokszor azonban nekik és a babának is kevesebb idejük van felkészülni a méhen kívüli életre. Magyarországon minden tizedik csecsemő koraszülöttként, azaz a 37. terhességi hét előtt jön a világra. A szülők gyakran tehetetlennek érzik magukat ebben a helyzetben, pedig ők is aktívan részt vehetnek koraszülött babájuk gondozásában. Az anyatejes táplálás például nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a baba kellőképpen megerősödjön. Sokan nehezen hiszik el, de néhány csepp anyatej is életmentő lehet a kicsi számára” – fejtette ki Dr. Tokodi István neonatológus, az Első 1000 Nap Program szakértője.

Az ideális anyatejes táplálás megalapozza a csecsemők bél- és emésztőrendszerének, valamint immunrendszerének fejlődését, csökkenti az allergiás megbetegedések, illetve a cukorbetegség előfordulási arányát, és segíti a kognitív fejlődést. A koraszülött babák számára különösen fontos, hogy az anyatej-termelődés minél hamarabb beinduljon és a tápérték optimális legyen, ugyanis a fejletlen emésztőrendszerük miatt csak kis mennyiségű táplálékot tudnak befogadni. A speciális szükségleteket azonban sok esetben az anyatej nem képes fedezni, így a 32. hét előtt vagy 1,5 kg-nál kisebb súllyal születetteknél gyakran dúsítani kell az anyatejet: a tej vizsgálatában és a megfelelő értékek meghatározásában a modern anyatejelemző készülékek segítenek, melyek pontos, személyre szabott terápiás lehetőségeket biztosítanak a koraszülöttek számára.

A táplálás mellett szintén fontos szerepet tölt be a koraszülöttek gondozásában az úgynevezett kenguruzás. A gyakorlat során az anya vagy az apa mellkasára teszik a babát, a bőr-bőr kontaktus révén pedig a szülő szervezete automatikusan a baba igényei szerint alakítja a testhőmérsékletét, és egyfajta élő inkubátorként biztosítja számára a megfelelő környezetet.

Az első 1000 nap megalapozza a koraszülöttek jövőjét

A fogantatás pillanatától a második születésnapig tartó időszak minden baba számára meghatározó időszak, hiszen az élet első 1000 napjában alakul ki az immunrendszer és a bélflóra, ebben a periódusban fejlődnek a legintenzívebben a kognitív területek, valamint a zsírsejtek száma is ekkor válik véglegessé. Megfelelő táplálással olyan felnőttkori betegségek előzhetők meg, mint az elhízás, a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a cukorbetegség.

A hat hónapos korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás, majd a tejalapú táplálás folytatása és a megfelelő időben, megfelelő tápanyagokkal megkezdett hozzátáplálás kulcsszerepet játszik a felnőttkori egészség alakulásában. Soha vissza nem térő lehetősége van ekkor a szülőknek arra, hogy megalapozzák gyermekük jövőjét, koraszülött babák esetén pedig életmentő szerepe lehet a gondoskodásnak” – foglalta össze Dr. Tokodi István.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.