Az alma jótékony hatásai

Az alma nemcsak frissen, de feldolgozva is különleges hatással bír: csökkenti a hasmenést, megelőzi az asztmát, kiegészíti a fogyasztó diétát. Az almaecet és almatea pedig még ennél is többet kínál! 

Az alma az asztma ellen is hat

A vízoldékony, napi pótlásra szoruló C-vitamin ellátás szempontjából különösen fontos az a tény, hogy az alma C-vitamin tartalma kiválóan hasznosul, mivel tartalmaz olyan antioxidáns flavonoidokat és egyéb fenoloidokat, amelyek megóvják a vitamin molekulákat, így azok eljutnak a szervezet megfelelő pontjaira. Ugyanezen antioxidáns vegyületeknek tulajdonítják az asztma kockázatának csökkentését, bár a pontos folyamatot még nem ismerjük. Egy Nagy-Britanniában folytatott kutatásban azt tapasztalták, hogy a hetente legalább két almát elfogyasztó betegeknél 22-32%-kal csökkent az asztmás roham kialakulásának valószínűsége.

Hasmenésre almát enni

A magas pektintartalom az alma talán legismertebb tulajdonsága. A pektin különleges szénhidrát, amelyet az emberi szervezetben lévő enzimek nem tudnak lebontani, viszont az emésztőrendszerben élő baktériumok olyan vegyületekké (rövid szénláncú zsírsavakká) alakítják, amelyek védik a bélnyálkahártya felületét és elősegítik annak egészséges működését. Ezért a finomra reszelt alma csökkenti a hasmenést.

 

Mi mindenre jó az alma? 5 különleges hasznosítás

 

A reszelt alma kíméletes gyógyszere a hasmenésnek 
 

Fogyókúrázóknak is ajánlott napi egy alma

Ugyanakkor az alma salakképző anyagokat (cellulóz, pektin) is juttat a szervezetbe, amelyek fontos szerepet játszanak a koleszterin, valamint a szervezetben keletkezett vagy oda bejutó toxikus, esetleg rákkeltő anyagok, mérgező nehézfémek kiürülésének elősegítésében is. Az alma salakképző anyagai révén a fogyókúrákba is jól illeszthető gyümölcs, sőt narancsbőr ellen is hatásos.

Almaecet

Az almát a szervezetet savasító élelemként tartják számon. Régi népi gyógymód, vashiányos állapotban olyan alma fogyasztása, amelybe vasszögeket szurkáltak és néhány napig benne tartottak. Az alma- és egyéb szerves savak elősegíthetik a vas hasznosulását. A népi gyógyászat az almaecetet valósággal az egészség forrásának tartja. Feltehetően segít a szervezet ásványi elemekkel való ellátásában.

Almatea

Divatos az almahéjtea fogyasztása is. Ha ennek minősége, tisztasága megfelelő, és az előállításához felhasznált almát nem kezelték vegyi anyagokkal, akkor kellemes íze miatt bővítheti az élvezeti teák választékát.

 

Kitűnő almás termékek még:

Mi mindenre jó az alma? 5 különleges hasznosítás
  • Almalé
  • Almadzsem
  • Almaecet-recept
  • Aszalt alma
  • Almachips
  • Almapálinka
  • Almabor

 

 

Forrás: http://gyorgytea.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.